eur:
393.02
usd:
366.54
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Kétmilliárdos konvektorcsere-programot hirdet a kormány

2019 tavaszán újraindítja az innovációs tárca az Otthon Melege Programon belüli konvektorcsere-pályázatot - mondta az InfoRádióban Weingartner Balázs, a fenntarthatóságért felelős államtitkár. Egy-egy háztartás 750 ezer forintnyi vissza nem térítendő támogatáshoz juthat

Lakossági igény alapján az innovációs tárca döntött: tavasszal - 2 milliárd forintos keretösszeggel - újraindítják a konvektorcsere-programot - tudta meg az InfoRádió Weingartner Balázs fenntarthatóságért felelős államtitkártól.

"A fűtési szezon lezárultával szükségessé váló beruházásokat fogjuk támogatni. Most két hónap felkészülése van a lakosságnak, majd március végén, áprilisban adhatják be a pályázatokat"

- mondta az államtitkár, hangsúlyozva, hogy nem csupán a konvektorcserét támogatják, hanem a hozzá kapcsolódó beruházásokat is, legyen az kéménybélelés, csőcsere, de egyéb olyan belsőépítészeti megoldások is szóba jöhetnek, amik hatékonyabbá teszik a korszerű fűtést.

A pályázat a korszerű, zárt égésterű, legalább A energiaosztályú, programozható termosztáttal ellátott készülékek beszerzését és beszerelését támogatja. A részletes műszaki kiírásokat a februárban megjelenő pályázat tartalmazza majd.

A pályázat a költségek 60 százalékát fedezheti, egy háztartás vagy magánszemély legfeljebb 750 ezer forint támogatást kaphat.

Háztartásonként több konvektor cseréjére is lehet pályázni, egy készülékre legfeljebb bruttó 96 ezer forint igényelhető, az alprogram a cseréhez kapcsolódó beszerelést is támogatja. Az államtitkár szerint a támogatás akár 15 ezer korszerűtlen készülék cseréjéhez is hozzájárulhat.

Nem kizárható, hogy a 2 milliárdos keretösszeg emelkedik majd, ám a tárca már tervez egyéb pályázatokat is, így a pénzre ezeknél is szükség lehet.

Weingartner Balázs azt is elmondta, hogy a decemberben lezárt háztartási gépcsere alprogram első 20 ezer pályázatának eredményét az internetes felületen nyilvánosságra hozták, a támogatói okiratokat januárban kapják meg az érintettek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×