INFORÁDIÓ
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám

esl

uht

tej

Az Alföldi Tej Kft. székesfehérvári üzeme 2018. február 16-án. Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. megvásárolta az Alföldi Tej Kft. Kokárdás márkáját, így hazai története során először szerez tulajdonjogot egy magyar brandben - jelentették be az üzemben tartott sajtótájékoztatón.

ESL, UHT, pasztörizált - tejügyi kisokos

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

A magyarok kétharmada UHT tejet vásárol, ez a tej tartható el a legtovább hűtés nélkül. A boltokban emellett friss, pasztőrözött tejet és ESL tejet is lehet vásárolni.

Az UHT kifejezés az ultramagas hőmérsékleten történő hőkezelést (ultrapasztőrözést) jelenti. Az eljárás során 135 fokra forrósítják, így érhető el, hogy a termékben ne maradjon olyan mikroorganizmus és spóra, ami a szobahmérsékleten szaporodni tudna. Ez a technológia teszi lehetővé a tetrapackdobozokba csomagolt tejek hosszabb, hűtés nélküli tárolhatóságát. Tartósítószer nincs benne, és teljes egészében tejet tartalmaznak a dobozok.

Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke az InfoRádiónak elmondta, az UHT tej hőkezelése nagyságrendileg 3-6 másodpercig tart, ugyanakkor a doboz, amibe belekerül, teljesen steril, ez biztosítja azt, hogy ez a tej 6 hónapig is eláll.

Ennél sokkal kíméletesebb eljárás a pasztörizálás, mert itt 60 és 90 fok közé melegítik csak a tejet a hőkezelés során, és - szemben a sterilizálással - nem történik meg az élelmiszerekben lévő mikroorganizmusok teljes kiirtása.

"A hűtőpolcokon jellemzően kétféle tej található, a pasztőrözött és az ESL tej. A tej azért van a hűtőpultban, mert a további hűtéssel megelőzhető a mikroorganizmusok elszaporodása. A szaporodás a lejárati dátumok elérésekor kezdődik, a pasztőrözött tejnél 7-8 nap, az ESL-nél 3-4 hét után" - mondta Istvánfalvi Miklós.

Pasztörizálni is többféleképpen lehet: 72 fokon 15 másodpercig, illetve 63 fokon 30 másodpercig.

A boltokban kapható tejek 60 százaléka UHT, 20-20 az ESL és a pasztőrözött.

Nyitókép: Bodnár Boglárka

Kapcsolódó hang

Tejek: UHT, ESL, pasztőrözött
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018