eur:
392.77
usd:
366.2
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Az Alföldi Tej Kft. székesfehérvári üzeme 2018. február 16-án. Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. megvásárolta az Alföldi Tej Kft. Kokárdás márkáját, így hazai története során először szerez tulajdonjogot egy magyar brandben - jelentették be az üzemben tartott sajtótájékoztatón.
Nyitókép: Bodnár Boglárka

ESL, UHT, pasztörizált - tejügyi kisokos

A magyarok kétharmada UHT tejet vásárol, ez a tej tartható el a legtovább hűtés nélkül. A boltokban emellett friss, pasztőrözött tejet és ESL tejet is lehet vásárolni.

Az UHT kifejezés az ultramagas hőmérsékleten történő hőkezelést (ultrapasztőrözést) jelenti. Az eljárás során 135 fokra forrósítják, így érhető el, hogy a termékben ne maradjon olyan mikroorganizmus és spóra, ami a szobahmérsékleten szaporodni tudna. Ez a technológia teszi lehetővé a tetrapackdobozokba csomagolt tejek hosszabb, hűtés nélküli tárolhatóságát. Tartósítószer nincs benne, és teljes egészében tejet tartalmaznak a dobozok.

Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke az InfoRádiónak elmondta, az UHT tej hőkezelése nagyságrendileg 3-6 másodpercig tart, ugyanakkor a doboz, amibe belekerül, teljesen steril, ez biztosítja azt, hogy ez a tej 6 hónapig is eláll.

Ennél sokkal kíméletesebb eljárás a pasztörizálás, mert itt 60 és 90 fok közé melegítik csak a tejet a hőkezelés során, és - szemben a sterilizálással - nem történik meg az élelmiszerekben lévő mikroorganizmusok teljes kiirtása.

"A hűtőpolcokon jellemzően kétféle tej található, a pasztőrözött és az ESL tej. A tej azért van a hűtőpultban, mert a további hűtéssel megelőzhető a mikroorganizmusok elszaporodása. A szaporodás a lejárati dátumok elérésekor kezdődik, a pasztőrözött tejnél 7-8 nap, az ESL-nél 3-4 hét után" - mondta Istvánfalvi Miklós.

Pasztörizálni is többféleképpen lehet: 72 fokon 15 másodpercig, illetve 63 fokon 30 másodpercig.

A boltokban kapható tejek 60 százaléka UHT, 20-20 az ESL és a pasztőrözött.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×