eur:
397.42
usd:
371.9
bux:
70494.91
2024. június 21. péntek Alajos, Leila
Nyitókép: Pixabay

A csonthéjasok után a szelídgesztenyének is betettek a kártevők

Kevés termett idén a tél legkedveltebb csemegéiből, már most is mélyen a zsebbe kell nyúlnia, ha valaki diót, mandulát vagy gesztenyét akar venni, karácsony előtt pedig még jobban elszállhatnak az árak a piacokon.

Egy év alatt csaknem 600 forinttal drágult a gesztenye kilója. Vidéken is 1400 forint körül adják ezt a gyümölcsöt, a fővárosban pedig már most kétezer forintot kérnek érte a piacon.

Nem terem meg bárhol

Szinte teljesen kipusztította egy gombás betegség azt a mint­egy 450 hektárnyi gesztenyést, amit még a hetvenes években telepítettek az országban. Jelenleg a hazai termés mindössze évi 200-500 tonnát tesz ki, szemben azzal a 2500 tonnával, amit az olaszoktól importálunk, és jelentősebb ültetvény nincs Magyarországon - írja a Magyar Idők.

A szelídgesztenye nagyon igényes növény, kiegyenlített, csapadékos időjárás és savanyú talaj kell hozzá, ezért ipari méretű termesztésre csak az ország bizonyos területei, a Dunántúl déli és nyugati része, valamint a Börzsöny alkalmas.

Ráadásul az utóbbi másfél évtizedben egy gombás betegség,

a kéregelhalás járványsze­rűen tizedeli a fákat Magyarországon, és néhány éve megjelent a szelídgesztenye-gubacsdarázs is,

ami szintén komoly károkat okoz az ültetvényekben. Hatékony védekezés a szakemberek szerint egyik kártevő ellen sincs.

A Magyar Idők az Agrárgazdasági Kutatóintézet piaci árinformációs rendszerének adatai alapján arról ír, hogy október közepén megjelent ugyan a piacokon a szelídgesztenye, de szűkös a kínálat, és az árak a fővárosi nagybani piacon is több mint 66 százalékkal magasabbak az egy évvel korábbiaknál.

Budapesten 1990 forint körül van a gesztenye kilója, szemben a tavalyi 1400-zal. Vidéken valamivel kedvezőbbek az árak.

Dióból, mandulából és mogyoróból is kevés termett

Az időjárás országszerte nem kedvezett a csonthéjasoknak, virágzásuk idején hűvös volt, később pedig nagy volt a szárazság. Ráadásul nincs olyan dióültetvény az országban, amelyet idén ne támadott volna meg a dióburokfúró légy, vagy ahogy a gazdák nevezik, diógubacslégy. Ez a kártevő a burokban fejlődik, a dióbél nyálkássá válik tőle, és bepenészesedik. Permetezéssel lehet ellene védekezni, de ez a módszer a szakemberek szerint a kiskerti gyümölcspermetezővel nem igazán hatékony. Ráadásul a védekezés költsége hektáronként 25 ezer forint is lehet, és ahol a kártevő már a korábbi években is pusztított, háromszori vegyszerezésre is szükség lehet a tenyészidőszakban.

Azokon a területeken is, ahol a korai fajtáknál jól kontrollálták a kártevőt, 20-30 százalékkal kevesebb lesz a dió, egyebek között a szárazság miatt.

- derül ki a Sonline beszámolójából. Tavaly 2400-2600 forint között mozgott a dió piaci ára. A hozzáértők szerint az idén jóval többe kerül majd a bejglialapanyag. A termés minőségi és mennyiségi problémái miatt érvágásra számíthatnak azok is, akik diópucolással egészítették ki a keresetüket, ugyanis idén alig lesz mit pucolni, a megmaradt diót pedig alaposan át kell válogatni, fizetni viszont csak az egészséges dióbél után tudnak.

Kevés termett idén Magyarországon a csonthéjasokból. Nem kedvezett nekik az időjárás, és a kártevők is nagy pusztítást végeztek az ültetvényekben. (fotó: Pixabay)
Kevés termett idén Magyarországon a csonthéjasokból. Nem kedvezett nekik az időjárás, és a kártevők is nagy pusztítást végeztek az ültetvényekben. (fotó: Pixabay)

A legtöbb diót egyébként Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termesztik az országban. A magyar gazdálkodók körében egyre népszerűbb a diótermesztés, a termőterület folyamatosan növekszik, országosan eléri a 7130 hektárt - írja a Teol.hu.

Címlapról ajánljuk
A szlovák egészségügyi kormánybiztos szerint nem is volt Covid-járvány

A szlovák egészségügyi kormánybiztos szerint nem is volt Covid-járvány

Komoly nemzetközi problémát okozhat Szlovákiának, hogy június elején – a világon egyedüli államként – nem csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályaihoz. A Szlovákiát képviselő Peter Kotlár a pozsonyi parlament egészségügy bizottsági ülésén azt mondta, hogy ő csak az „emberi jogokat és az ország szuverenitását” védte azzal, hogy elutasították a dokumentum alkalmazását. Kotlár azt is megismételte, hogy Szlovákiában egyébként sem volt covid-járvány.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.21. péntek, 18:00
Ferencz Orsolya
űrkutatásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×