eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Jelentősen csökkenhetnek az üzemanyagárak jövő héten

Várhatóan csökkennek az üzemanyagárak Magyarországon a jövő héten.

A hazai üzemanyagárak legutóbb szerdán változtak. Erről még a hétfői árfolyamok, illetve október 3-a óta megfigyelhető alakulásuk alapján döntöttek – írja a Portfolio. Az emelést elsősorban a dollár forinttal szembeni erősödése indokolta, az olaj ára ugyanis már a megelőző szerda óta csökkenni kezdett a 86 dollár feletti szintről. A hazai üzemanyagárakról legutóbb hozott döntés óta az olaj árfolyama a 84-85 dollár körüli szintről péntek délutánig 80-81 dollár közé esett.

A durván 4 dolláros, közel 5 százalékos esés mellett a dollár forinttal szembeni gyengülése is az üzemanyagárak csökkentését indokolja.

A dollár árfolyama a 283 forint feletti szintről péntekig 280-281 forintig süllyedt, ami megközelítőleg 1 százalékos változást jelent.

A két tényező együttesen 5-6 százalékkal csökkenti a hazai üzemanyagárak közvetlenül az olajárral összefüggő komponensét. Miután azonban ez az összetevő csak körülbelül 45-50 százalékát teszi ki a benzinkúti áraknak, az árfolyamváltozások is csak ilyen mértékben érvényesülnek azokban; összességében hozzávetőleg 2,5-3 százalékkal, 10-13 forinttal kerülhetnek lejjebb a magyarországi benzin- és gázolajárak a következő héten, egy vagy két lépésben.

Az azonban egyáltalán nem biztos, hogy végül valóban ilyen mértékű árcsökkentés valósul majd meg a benzinkutakon. A legutóbbi hazai árváltozás alkalmával csak a dízel drágult, ráadásul viszonylag jelentősen, míg a benzin ára annak ellenére nem módosult, hogy az olaj- és a dollárárfolyam alakulása nyilvánvalóan ezt is érinti. Míg az országok nagy részében általában a benzin ára meghaladja a dízelét, Magyarországon a gázolaj rendszerint drágább.

A portál szerint kérdéses, hogy mennyire lehet tartós az üzemanyagárak csökkenése. A gázolaj tavaly nyár óta mintegy 100 forinttal drágult, a benzin kisebb mértékben. Ha a hét elején újra emelkedésnek indul az olajár, az a hazai üzemanyagárak érdemi csökkenését is keresztülhúzhatja.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×