eur:
395.75
usd:
372
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Rég nem volt ennyire rossz az ország finanszírozási képessége

Hat éves csúcson a GDP-arányos szám: 3,4 százalék.

A maastrichti határszámot átlépő, GDP-arányosan már 3,4 százalékos finanszírozási igénye keletkezett a magyar államnak az elmúlt egy évben - írja a Portfolio.hu. A vállalati szektor a beruházási aktivitás miatt szintén növelte a finanszírozási igényét, így a teljes nemzetgazdaság finanszírozási képessége a GDP 1,4 százalékára esett vissza.

A 3,4 százalékos szám hat éve a legmagasabb, a vállalati szektor finanszírozási igénye közben tízéves csúcsra ugrott. Utóbbi már jobb hír, hiszen a beruházási aktivitás erősödését jelzi. Az egyensúlyromlást a lakossági megtakarítások mértékének emelkedése csak részben kompenzálta.

A hatéves mélypont az ország külső egyensúlyi pozíciójának romlására utal, a fogyasztás és a beruházások dinamikája meghaladja a GDP-növekedést.

Az államadósság csökkenése közben lassal megállni látszik,

a második negyedév végén 74,2 százalékos volt a GDP arányában, gyakorlatilag annyi, mint egy éve. A jelenség mögött az állam növekvő hiánya és az áll, hogy az EU-s források csökkenő mértékben érkeznek Brüsszelből. Érdekesség azonban, hogy a bruttó adósság stagnálása mellett a nettó adósság tovább tudott csökkenni.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×