eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Reagáltak a bankok a megváltozó hitelszabályokra

A jegybank a legnagyobb pénzintézetek megkérdezése után nem számít arra, hogy az októbertől szigorodó hitelfelvételi szabályok miatt csökkenne a hitelkihelyezés – közölte a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője. Nagy Tamás a második negyedéves hitelezési folyamatokat ismertetve kiemelte: jelentősen bővült a hitelezés a két fő területen.

Mind a vállalati, mind a lakossági hitelezés érdemben bővült, a teljes vállalati hitelállományt 12 százalékos éves dinamika jellemezte, a kkv-szektor 16 százalékos bővülést mutatott – tájékoztatott a főosztályvezető. Bár ezekkel

a mutatókkal elégedettek, a hitelezés szerkezetét azonban kritikusabban látják.

Mint Nagy Tamás elmondta: a növekedési hitelprogramot követően a – vállalatoknak szánt – rögzített kamatozású hitelek aránya rendkívüli módon lecsökkent, és az utóbbi negyedévek tanúsága szerint nem emelkedik vissza.

A hosszútávú kölcsönökön belül az eredeti 80 százalékról 20 százalékra csökkent ez a szám.

A hitelpiac erősen keresletvezérelt – hangsúlyozta a szakértő. A kkv-k érdemi keresletbővülést mutattak, de voltak nagy összegű, nemzetközi vállalatoknak folyósított hitelek is. A lakosságnál pedig a lakáscélú és a személyi kölcsön iránti kereslet volt kiemelkedő.

Nagy Tamás kiemelte: a banki feltételek csak kis mértékben enyhültek, azt is elsősorban a vállalati oldalon, illetve a személyi kölcsönök esetén. A lakáscélú hitelek esetén mindössze kondíciós szintentartás történt. A főosztályvezető hozzátette: mind az 1-5 év közötti, mind az 5 éven túli kamatfixálás esetében 100 bázisponttal csökkent az elmúlt 12 hónapban az átlagos felár.

A Magyar Nemzeti Bank érdeklődött a hitelintézeteknél az októbertől módosuló adósságfőszabályok várható hatásaira. Reakciójuk szerint nem befolyásolja érdemben a hitelkihelyezés dinamikáját; az összetételt azonban – a célzott módon – igen. Az intézkedés a fixált kamatozású hitelek felé tolja majd a fogyasztókat, hiszen magasabb jövedelem kell a változó kamatozású kölcsönökhöz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×