eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az autóipari Modine Hungária Kft. új gyártóüzemének átadóünnepségén Mezőkövesden 2018. március 27-én.
Nyitókép: Vajda János

Szijjártó Péter szerint van vízválasztó a magyar gazdasági növekedésben

Magyarország fenntartható fejlődése szempontjából fontos, hogy az országban 2010 óta kialakított termelésalapú gazdaság tudásra és innovációra épülő gazdasággá váljon - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter a parlament fenntartható fejlődés bizottságában.

Szijjártó Péter hozzátette: ha ez nem sikerül, az ország elveszítheti az elmúlt években szerzett versenyelőnyét. A sikeres átállás érdekében a digitális átalakulásban, illetve a dolgok internete - ami hálózatba kötött, egymással kommunikálni képes eszközöket takar - technológiai újításainak alkalmazásában Magyarország Európa vezető országai közé akar kerülni.

A miniszter szerint az autóipar átállása jelenti a vízválasztót az ország gazdasági növekedésének fenntarthatósága szempontjából,

ezért a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar gazdaság gerincét adó iparágat sikeresen léptesse be az új, innovatív gazdasági korszakba.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az innovatív technológiák felhasználása határozza meg egy-egy nemzetgazdaság sikerét, ezért fontos, hogy Magyarország az Irinyi-tervnek és a Digitális jólét programnak köszönhetően élen járjon a digitális fejlesztésekben. Szavai szerint a kormány arra törekszik, hogy

Magyarország töltse be a vezető szerepet a térségben az 5G technológia fejlesztésében, mindennapi elterjesztésében.

A technológia fejlesztése nagyban meghatározza az autonóm járművek fejlesztési irányait is.

Önkéntes országjelentés New Yorkban

A tárcavezető elmondta, hogy az ENSZ által korábban meghatározott fenntartható fejlődési célok elérésében tett eredményekről Magyarország a jövő héten New Yorkban számol be először, úgynevezett önkéntes országjelentés formájában. A rendezvényen a víz és a migráció kérdése is kiemelt szerepet kap, és megjegyezte,

a vízzel kapcsolatos feszültségek - amelyek hátterében a népesség növekedése, a klímaváltozás, illetve politikai okok állnak - világszerte 2 milliárd embert érintenek.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, a következő időszak technológiai és politikai folyamatainak kedvező irányú alakításában az éghajlatvédelem mellett elkötelezett, illetve a vízgazdálkodás terén nagy tapasztalattal rendelkező országok játszanak majd fontos szerepet. Szijjártó Péter szerint Magyarország is ebbe a körbe tartozik, és emlékeztetett arra, hogy Magyarország ratifikálta első alkalommal az Európai Unióban a kiotói egyezményt, valamint, hogy 2019-ben ismét az országban rendezik meg a víz világtalálkozót.

Közölte, a vízkérdés megoldásában Magyarország vízgazdálkodási tapasztalataival segíthet.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×