eur:
393.75
usd:
368.58
bux:
66234.34
2024. április 24. szerda György
Varga Mihály pénzügyminiszter és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (b) a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülése után tartott sajtótájékoztatón a minisztériumban 2018. június 26-án.
Nyitókép: Mohai Balázs

Készül a versenyképességi javaslatcsomag

Programot indít a kormány a munkanélküliségtől leginkább sújtott két megyében, hogy segítsék az állástalanok mielőbbi belépését a munkaerőpiacra.

A kormány továbbra is kiemelt feladatának tekinti, hogy hatékonyan segítse a magyar vállalkozások versenyképességének erősítését - mondta a pénzügyminiszter a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülése után.

A tanács a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatait vitatta meg

a versenyképesség erősítésére, illetve a magyarországi idegennyelv-tanulás hatékonyságának javítására.

Varga Mihály közölte, hogy a testület még két javaslatot tárgyal meg - az Innovációs és Technolóhiai Minisztériumét és a jegybankét -, és a három csomag alapján állítja össze július 10-e után saját javaslatcsomagját, amelyet a kormánynak nyújt be.

A pénzügyminiszter bejelentette azt is, hogy augusztus végén Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a munkanélküliségtől leginkább sújtott két megyében

programot indítanak, hogy az inaktívak, a közfoglalkoztatásban lévők foglakoztatását, a munkaerőpiacra való újbóli belépését elősegítsék.

Parragh László, az MKIK elnöke a Portfolio.hu beszámolója szerint arról beszélt, hogy 1600 cég megkérdezésével készült a kamara anyaga, valamint a kamara szakértői csapata vett részt a munkában.

Parragh László hangsúlyozta, hogy a fenntartható növekedéshez elengedhetetlen:

  • az átgondolt és fegyelmezett gazdaságpolitika,
  • a gazdasági alrendszerek megfelelő működése,
  • a hatékony állam kiépítése,
  • a költségvetési fegyelem fenntartása,
  • a csökkenő adóék,
  • a termelékenység javulása,
  • a szakképzett munkaerő,
  • a folyamatos alkalmazkodás a változó világgazdasághoz.

Cafeteria - minden javaslatot megfontol a kormány

A cafeteriára vonatkozó kérdésekre válaszolva Parragh László azt mondta, hogy mindenképpen egyszerűsíteni kell a mostani, bizonyos tekintetben bonyolult rendszer, amely tíz egynéhány elemet tartalmaz. Mint mondta, a cafeteria jelenlegi rendszere kettős pénzrendszert jelent, amely káros egy gazdaságban. A kamara elnöke gondnak nevezte azt is, hogy az állami és magánszférában eltérnek a cafeteria keretösszegei, valamint a kisebb cégek jó része nem alkalmazza ezt a juttatást, így versenyhátrányba kerülnek.

Varga Mihály azt mondta, hogy két szempontot tartott szem előtt a kormány: ne csökkenjen a munkavállalóknak adható kedvezmény keretösszege és ne növekedjen a munkáltató terhe. Hozzátette,

a kormány azt szeretné, ha a cafeteriára vonatkozó változtatásoknál a SZÉP-kártyához kötődő szolgáltatásokra fókuszálnának a jövőben.

A javaslatokról a szociális partnerekkel egyeztetnek, a kormány minden javasaltot megfontol - mondta a pénzügyminiszter.

Varga Mihály pénzügyminiszter egy esetleges válságról és a magyar gazdaság állapotáról is beszélt a Magyar Időknek adott interjúban, amelyet itt szemléztünk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×