eur:
395.14
usd:
370.78
bux:
65156.26
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Mindennapi pénzügyek az általános iskolás tankönyvekben

Eddig a középiskolák 9-10. évfolyamán, valamint az általános iskolák 7-8. évfolyamán volt lehetőségük a diákoknak arra, hogy megismerkedjenek az alapvető pénzügyi, illetve gazdasági ismeretekkel a Pénziránytű Alapítvány kezdeményezésére. Idén ősztől az 5-6. évfolyamos diákok is találkozhatnak ilyen jellegű feladatokkal a matematika órák keretében - mondta az InfoRádióban Merényi Zsuzsa, a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója.

Szeptembertől több tízezer diák már a matematika tantárgy keretében is tanulhat pénzügyi ismereteket -derül ki az OFI közleményéből.

Az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, valamint a Pénziránytű Alapítvány együttműködésében elkészültek és a tankönyvjegyzékről már rendelhetők azok az új, 5., valamint 6. osztályosoknak szóló matematika munkafüzetek, melyekben a mindennapi élethez kapcsolódó, gyakorlatias pénzügyi feladatokat tartalmazó önálló fejezet is helyet kapott.

Az InfoRádiónak Merényi Zsuzsa, a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója elmondta, abban szeretnének segíteni, hogy

azokat a lehetőségeket, amelyeket a matematika rejt, ki lehessen használni.

Merényi Zsuzsa szerint a gyermekek jól ismerik a számegyenest, amelyen lehet a zsebpénzüket is ábrázolni, de a család bevételeit, kiadásait is lehet értelmezni.

"A szorzás segítségével ötödikben már órabért is tudnak számolni. Ha pedig hatodikban megismerik a százalékszámítást, akkor ugyanebből az órabérből már a levonásokat és adókat is megismerhetik" - mondta.

Az oktatási igazgató azt is elmondta, hogy a boltban kapott blokkok alkalmasak arra, hogy az iskolások alapműveleteket ellenőrizzenek, hatodikban akár már az áfát is meg lehet figyelni, a nyugtákon pedig a kerekítés szabályaival ismerkedhetnek meg.

Az osztály kaphat projektfeladatot is, amelynek keretében árkalkulációt, vagy kirándulást is lehet már tervezni, egy költségvetési-fizetési tervet elkészíteni - tette hozzá.

Kibővített tankönyv és oktatás

Merényi Zsuzsa hangsúlyozta, hogy több matematika tankönyv és munkafüzet van forgalomban, de érdemes az OFI által készített új-generációs tankönyveket keresni, amelyeket még meg rendelni a pótrendelés során.

A matematika tanároknak szeretnénk segíteni azzal a képzésünkkel, amely a gazdasági pénzügyek világába vezeti be az általános iskolában tanító kollégákat, és nekik tervezünk olyan képzést, ami kicsit matematika hangsúlyos, tehát kimondottan ezeknek a feladatoknak háttértudására készíti fel a kollégákat - jelezte Merényi Zsuzsa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×