eur:
392.14
usd:
366.47
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Egy ügyfél intézi banki ügyeit az MKB Bank Váci utcai fiókjában, Budapesten.
Nyitókép: Marjai János

Megvan, kik veszélyesek a bankokra

A fintechek, vagyis a pénzügyi fejlesztő cégek nem jelentenek veszélyt a bankokra – hangzott el a jegybank konferenciáján.

A fintechek meg tudják menteni a bankokat, mert gyorsaságukkal és megoldásaikkal segíthetik a szektor előmenetelét – jelentette ki a McKinsey partnere a Magyar Nemzeti Bank tanácskozásán. Czímer Balázs az Innováció és stabilitás nevű fórumon hangoztatta, hogy

nem a pénzügyi megoldásokat kidolgozó cégek jelentik a rizikót a bankvilág számára, hanem a techóriások,

ugyanis megvan a tőkéjük, a képességük, és gyorsabb, agilisebb módon tudják kielégíteni az ügyféligényeket.

A szakértő szerint az ügyféligények változása és a szabályozói környezet alakítása van legnagyobb hatással a pénzügyi terület fejlődésére, hozzátette, hogy mára a pénzintézetek stabil többsége kapcsolatban van fintech cégekkel, a bankok 80 százaléka már valamilyen partnerségre lépett velük.

Később a Deloitte vezető partnere, Mérth Balázs is felszólalt a konferencián. A hallgatóság előtt elmondta: jobb digitális szolgáltatásokkal csak Magyarországon közel másfél millió embert, míg Közép-Európában további 11 millió ügyfelet lehetne megszólítani – közölte a digitális érettségről szóló kutatást ismertetve.

Marad a biztonság

Érdemes az úgynevezett fintechek, vagyis a leginkább új digitális pénzügyi megoldások kidolgozására szakosodott kisebb cégek forradalmának élére állni – fogalmazott a jegybank alelnöke. Windisch László kifejtette: nem tud majd talpon maradni az a gazdasági szereplő, amely most lemarad a fejlesztésekben. Hangsúlyozta:

a teljes üzleti modellt és stratégiát újra kell gondolni, nem elég a mai megoldásokra ráilleszteni egy új digitális megoldást,

hanem új üzleti modelleket kell építeni, "out of the box" gondolkodásra van szükség.

Az MNB alelnöke figyelmeztetett: a fintechek fejlesztései óriàsi lehetőséget jelentenek, noha ezek igen dràgák. Kiemelte: azok a határok melyek korábban megvoltak a vállalkozásoknál el fognak tűnni az innováció miatt. Más korlátoknak és biztosítékoknak ugyanakkor továbbra is szilárdnak kell maradniuk – tette hozzá.

"Nagyon fontos, hogy olyan digitális megoldások és új üzleti stratégiák terjedjenek el, amellyel az ügyfelek biztonsága, a fogyasztóvédelem terén nem jelent visszalépést.

A fintech-forradalom nem jelentheti a garanciák leépítését"
- jelentette ki.

Szombati Anikó, a nemzeti bank ügyvezető igazgatója arról beszélt: nem fenntartható a jelenlegi üzleti modellje a pénzügyi szereplőknek, ezért figyelniük kell az új megoldásokra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×