eur:
389.51
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Egész Európát érintő csapás miatt nőnek a gyümölcsárak

Egész Európát érintő csapás miatt nőnek a gyümölcsárak

Európa-szerte károkat okozott a nem várt tavaszi fagy, ami miatt minden gyümölcs ára a többszörösére emelkedett. Jövőre már az almából is túltermelés lehet.

Idén októberben a mezőgazdasági termelői árak 7,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke az InfoRádiónak elmondta, hogy ezen belül is a gyümölcsök ára 32 százalékkal, az ipari alma ára pedig 174 százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest. 

Tavasszal egész Európát egy nagyon súlyos fagykár érte – mondta Ledó Ferenc, hozzátéve, hogy átlagos időjárási körülmények között 12-12,5 millió tonna almát termelnek, az idei mennyiség viszont épphogy meghaladta a 9 millió tonnát. Jelentős hiány alakult ki elsősorban ipari almából, ezért az általános 25-35 forintos kilónkénti ár helyett idén 45-55 forintos árak voltak.

Az áremelkedés az étkezési almák áránál is megfigyelhető, de nem olyan mértékű:

15-20 százalékos áremelkedés volt az étkezési almáknál, ami mérsékeltebb változás volt az ipari almákhoz képest, amely kategóriánál 174 százalékkal emelkedtek az árak.

Az áremelkedések közötti különbség azzal magyarázható, hogy ha az étkezési alma ára megnő, akkor a fogyasztók könnyen más gyümölcsök mellett dönthetnek, illetve az ipari almákat csak a sűrítményekben és azt pedig ivólevekben használják fel, ezeknél a termékeknél pedig jobban változhat a gyümölcsarány mértéke. A többihez képest az alma olcsóbb, ezért ebből szokott a legtöbb lenni az ivólevekben.

A szakember egyúttal figyelmeztetett, hogy a következő évben akár túltermelés is lehet almából, ami ismét hatással lehet a gyümölcs árára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×