eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Elképesztően sok a költségvetési csalás

Elképesztően sok a költségvetési csalás

Fél év alatt több mint háromezer pénzügyi-gazdasági bűncselekményt tárt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A részletekről Aszalós Andrea, a testület bűnügyi szóvivője beszélt az InfoRádiónak.

Ezen bűncselekmények nagy része, 40 százaléka költségvetési csalás volt. A mintegy 3000 bűncselekménnyel összesen 50 milliárd forintos kárt okoztak. Ennek 60 százaléka megtérült, a NAV az elkövetők vagyonának lefoglalásával tudta enyhíteni a kárt, tehát 30 milliárd forint megtérülése valószínűsíthető - mondta a szóvivő. 

Ezeket a bűncselekményeket 90 százalékban szervezetten követik el, hét esetben bűnszervezetről, 20 esetben bűnszövetségről volt szó.

A leggyakoribb elkövetési forma még mindig a láncolatos áfacsalás, vagyis amikor cégláncolatokat hoznak létre az áfa eltüntetésére.

"Érdekes számítás az is, hogy ha az előbb említett bűnszervezetek és bűnszövetségek tovább működtek volna, akárcsak egy évig, akkor további 4-4,5 milliárd forintos kárt okoztak volna" - mondta Aszalós Andrea. A NAV pénzügyi nyomozóinak ezért a legfontosabb stratégiai célja az, hogy a bűnözők vagyonát feltérképezzék és minél nagyobb részben lefoglalják, hogy a további bűncselekményeknek ne legyen gazdasági forrása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×