eur:
393.91
usd:
368.6
bux:
66294.91
2024. április 25. csütörtök Márk
Bevételkiesésre számíthat az állami költségvetés

Bevételkiesésre számíthat az állami költségvetés

Háttértanulmányokkal segíti a Magyar Közgazdasági Társaság a Költségvetési Tanács munkáját – közölte a társaság alelnöke. Palócz Éva a megállapításokról azt mondta: kifejezetten jó a világgazdaság állapota. Az alelnök az Állami Számvevőszék elnökének javaslatáról is beszélt. Eszerint a munkavállalók bérét terhelő munkaerőpiaci járulékot is egy százalékponttal kellene mérsékelni.

A világgazdaság állapota kifejezetten jó – mondta az InfoRádiónak a társaság alelnöke. Szerinte a főbb régiók növekedése is elégedettségre ad okot, továbbá a kínai gazdaság növekedésének lassulása sem drámai, így nem okoz gondot a világgazdaságban – tette hozzá.

Arra is fel kell készülni, hogy a belföldi kereslet növekedése következtében a rendkívül magas külkereskedelmi többlet csökkenni fog Magyarországon – figyelmeztetett a szakértő.

Jövőre csökkenni fog a munkáltatót terhelő szociális hozzájárulási adó – emlékeztetett az alelnök. Úgy véli, ha emellett a munkavállalók terhét is mérséklik egy százalékponttal, az kiegyensúlyozott helyzetet teremtene. „Figyelembe kell venni, hogy jövőre a minimálbér is emelkedni fog” – tette hozzá. Ez utóbbiból a költségvetés is profitál, hiszen magasabb jövedelemnek magasabb az adó- és járulékvonzata is. Bár még így is állami bevételkieséssel lehet számolni a fenti intézkedések következményeként.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×