eur:
393.85
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Vannak határai a roaming-díjak megszűnésének

Vannak határai a roaming-díjak megszűnésének

A nyár elejétől megszűnt roaming-díjak következtében a fogyasztók külföldről bonyolított adatforgalma nőtt az elsődleges információk szerint – közölte az InfoRádióval a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főosztályvezetője. Karl Károly szerint, ha a felhasználók felszólítás után sem méltányosan használják előfizetésüket, úgyis legfeljebb néhány ezer forintos felárat kell megfizetniük.

„Június 15-i hatállyal az Európai Unióban megszűnt a roaming-felár” –emlékeztetett a főosztályvezető. Ez vonatkozik a hívások indítására, fogadására, az sms-ben történő kommunikációra és a mobilinternet használatára egyaránt.

Ennek azonban vannak határai, ugyanis a kedvezményes feltételrendszer kizárólag az EU-tagállamokban töltött időszakos tartózkodás esetén vehető igénybe – figyelmeztetett a szakértő. A szolgáltatók a jogszabályi változásokkal járó kötelezettségeiknek teljes mértékben eleget tettek.

A felhasználók adatforgalma megnőtt a roaming-díjak megszűnésének köszönhetően.

Az erre vonatkozó adatokat novemberben hozzák majd nyilvánosságra.

Korlátlan-e a korlátlan?

Karla Károly beszélt arról is, hogy az itthon korlátlan mobilinternet elérést tartalmazó szerződések esetében az európai szabályozás lehetővé teszi, hogy a szolgáltatók egy alacsonyabb keretet határozzanak meg.

Figyeljünk, mire kattintunk

A szakember az okostelefonok megjelenésével összefüggésben megjelent új visszaélésformákról is beszélt az InfoRádiónak. A képernyőn különböző megtévesztő üzenetek ugorhatnak elő, melyre kattintva emelt díjas szolgáltatásokra iratkozhat fel a figyelmetlen felhasználó, aki sokszor csak utólag, a számlájára pillantva tájékozódik a balszerencsés esetről. Megdöbbentő, hogy az így eljáró társaságok akár többmilliárdos forgalmat is lebonyolíthatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×