eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Egyre ijesztőbb a higiéniai helyzet

Egyre ijesztőbb a higiéniai helyzet

A hazai élelmiszeriparban, kereskedelemben, vendéglátásban, közétkeztetésben működő vállalkozások nyári szezonális ellenőrzései során a tavalyinál jóval kevesebb árut kellett lefoglalni, de sok higiéniai hiányosságot vettek észre – írta a Magyar Idők.

Mintegy 42 millió forint bírság és 14 tonna forgalomból kivont termék volt a mérlege az idei szezonális nyári ellenőrzésnek. A július elseje és augusztus 31-e között zajlott kiemelt vizsgálat során csaknem 7150 létesítmény működését vizsgálták – közölte a lap

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a járási hivatalok szakemberei

226 alkalommal figyelmeztették a vállalkozásokat, 417 alkalommal szabtak ki bírságot.

A feltárt hiányosságok miatt a hatóság embereinek 44 esetben a létesítmény működését is fel kellett függeszteni – ismertette a fő adatokat Pleva György, a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója. 

Mivel a nyári melegben könnyebben romlanak az ételek, ezért a hűtési lánc fenntartása is a Nébih ellenőrzése középpontjába került. A tapasztalatok szerint az előző évekhez képest a vállalkozások sokkal nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a megfelelő hűtés folyamatosan biztosított legyen.

Szintén javulás látható az élelmiszerek eredetére vonatkozó követelményeknél is, idén jóval kevesebb árut kellett a hatóságnak lefoglalnia a nyomon követhetőségi hibák miatt. 

A két hónapig tartó akció ideje alatt összesen 1186 hazai és 115 külföldi terméktételt vontak ki a forgalomból. Arányuk ugyan magasabb a tavalyinál, de az áruk mennyisége csökkent: tavaly meghaladta a 102 tonnát, idén 14 tonnányi volt.

Az előző évinél gyakrabban futottak bele higiéniai gondokba az ellenőrök. Szinte minden kategóriában gondot okozott a higiéniai követelményekkel kapcsolatos hiányosság. Igaz ez a gyártókra, a kereskedőkre, a vendéglátóhelyekre, a fesztiválok árusaira és a tábori konyhákra egyaránt.

A laboratóriumokba érkezett 166 minta közül kilenc előre csomagolt, pácolt húsban szalmonellát találtak. Kilenc fagylaltban enterobaktériumok jelenlétét mutatták ki, amelynek hátterében a szakember szerint a rossz higiénia, a kézmosás hiánya és a nem megfelelő mosogatás, takarítás áll. 

Az éttermekben a szakemberek hiányosságokat tapasztaltak a dolgozók egészségügyi alkalmassága, képzettsége terén is, továbá jellemző volt a takarítás hiánya, és a műszaki-technikai feltételek is hagytak kívánni valót maguk után. 

A nagy hazai fesztiválokra kitelepült vendéglátósok 70 százaléka biztonságosan, 26,5 százaléka pedig kisebb hibákkal, de biztonságosan üzemelt, hatósági beavatkozásra az egységek 3,2 százalékánál volt szükség – ez magasabb arány a tavalyinál. 

A bulinegyedben jellemző probléma volt, hogy az ételek szűk helyen, zsúfolt körülmények között készültek, ezért hat egységben az ételkészítést is fel kellett függesztenie a hatóságnak.

A Balaton-környéki halsütödékben négy helyen csak kisebb hiányosságokat tapasztaltak, 5 üzletben azonban mintegy 1,2 millió forint értékű bírságot szabtak ki. A tábori étkeztetésnél sokszor képzetlen dolgozókkal találkoztak az ellenőrök, és a helyzetet súlyosbította, hogy sok helyen elhasználódott eszközökkel, korszerűtlen konyhákban folyt a munka. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×