eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke

Nemcsak az emberekre veszélyes a kánikula

27 Celsius-foknál magasabb környezetben már csökken a szerverek teljesítménye, a tartós hőség pedig visszafordíthatatlan üzleti károkat is okozhat a vállalati IT-rendszerben – hívják fel a figyelmet szakértők.

Nyáron sok szó esik a kánikuláról és a folyadékpótlásról, de arról kevesebb, hogy az informatikai eszközöknek és szervereknek is kimondottan nagy kihívás a hőségben a munka. A gépek számára az ideális üzemi hőmérséklet 20-24 Celsius-fok között van, ha ennél tartósabban melegebb közegben kell működniük a szervereknek, az lassuláshoz, leálláshoz és az élettartam csökkenéséhez vezet, esetenként pedig a szerver gép visszafordíthatatlan károsodáshoz, adatvesztéshez is.

„Ha a hőség miatt leáll a vállalati szerver, akkor megáll az iroda működése, elérhetetlen lesz a weboldal, az e-mail rendszer, a központi fájlok, esetenként még a számlázás is. Mindez azonnal forintosítható károkat jelent a cégvezetőknek. Szerencsés esetben minimális adatvesztéssel és a munkamegállás kellemetlenségével kell számolni, de az is előfordulhat, hogy a hőség miatt a túlhevülő szerverek visszafordíthatatlanul károsodnak" – foglalja össze a helyzetet Fodor Zoltán, a szerver hosztinggal és szerver üzemeltetéssel foglalkozó DoclerNet Hosting Kft. vezető rendszergazdája.

A szakember szerint fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az irodák hűtése mellett több figyelmet kellene szentelni a szerverek hűtésére is. „Tapasztalataink szerint a hazai kis- és közepes vállalatoknál a legkritikusabb a helyzet. Esetükben a fő üzletviteli tevékenység mellett, jellemzően kevesebb figyelem marad például a szerverek ideális elhelyezésére, megfelelő hűtésére, noha sokszor a teljes vállalat működése függ egy-egy ilyen géptől” – tette hozzá.

Milyen hibákhoz vezethet a hőség?

  • Csökkenő teljesítmény. A nem megfelelő hűtéssel rendelkező szerver először a CPU működési frekvenciáját csökkenti, lassítva annak teljesítményét, a hálózat működését, az adatbázisok és fájlok elérését.
  •  A túlhevülés rendszer leállást okoz.Amennyiben a szerverek tartósan, 30 fok feletti környezetben működnek, a gépek saját ventilátorai sok esetben nem tudják biztosítani a megfelelő hűtést, ilyenkor a védelmi rendszer automatikusan, legtöbbször figyelmeztetés nélkül lekapcsolja a szervert.
  • Nemzetközi kutatások szerint 5 fokos tartós túlhevülés akár 2 évvel is megrövidítheti a szerver, és a benne lévő komponensek (alaplap, HDD, SSD, CPU, RAM) élettartamát.A tartós túlhevülés hozzájárulhat a gép főelemeinek élettartam csökkenéséhez. Vagyis előbb kell majd lecserélni és költségeket vállalnia a cégnek, mint feltétlenül szükséges lenne, sőt súlyosabb esetben visszafordíthatatlan adatvesztéssel járó károsodása is előfordulhat.

Ha el akarjuk kerülni, hogy a hőség kárt tegyen a vállalati szerverekben, gondoskodni kell a szerverek megfelelő hűtéséről. Azonban a tartósan és egyenletesen alacsony hőmérséklet biztosítása nem feltétlenül egyszerű és nem is olcsó feladat.

„Ha egy cégvezető nem szeretne jelentős költségeket vállalni a hűtés kialakításához az lehet a legköltséghatékonyabb megoldás, ha korszerű adatközpontban helyezi el a vállalati szervert. Ennél még hatékonyabb, ha a szervert kibérli az adatközpontban, vagy előfizet egy virtuális szerver szolgáltatásra. Ez a megoldás azt is jelenti, hogy nem csupán a szerverek biztonságos elhelyezése, az állandó működése, meghibásodás esetén az azonnali csere biztosított, de ugyanígy a távoli elérés és az egyenletes hűtés is” – közölte Fodor Zoltán, aki szerint a biztonság ma már egyáltalán nem luxus.

Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 22. 20:36
×
×
×
×