INFORÁDIÓ
2021. augusztus 4. szerda
Dominika, Domonkos

adó

adózás rendjéről szóló törvény

ngm

Komoly adózási változásokról dönt a kormány

Komoly adózási változásokról dönt a kormány

InfoRádió

Várhatóan októberre egy nagyobb adócsomaggal áll majd elő a törvényhozás. A cégek számára jövő januártól megújul az adózás rendje: egyszerűbb, átláthatóbb, sőt közérthetőbb szabályokkal.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) már több mint egy éve kapta azt a feladatot, hogy tegye átláthatóbbá, illetve egyszerűsítse a magyarországi adóeljárási szabályokat. A július végén megjelent két törvénytervezet ezért 2018-tól leváltaná a korábbi adózás rendjéről szóló törvényt - írja a Napi.hu a Mazars adószakértőinek véleménye alapján.

A jelenlegi szabályozásban sok eljárási szabályt a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvényben kellett keresni, így az adózási szabályokat az általános közigazgatási szabályokkal párhuzamosan értelmezni, 2018-tól sikerülhet a leválás a többi közigazgatási szabályról.

Emellett az adózói jogok és kötelezettségek részletszabályait is új törvény tartalmazza majd. Az átláthatóság jegyében az alapelvek között új elemként jelenik meg a közérthetőség elve. Emellett a kormány számos területen kap felhatalmazást, hogy rendeletben alkosson részletszabályokat. Tehát a két új törvény mellett számos törvénymódosításra és kormányrendeletre is számíthatunk az őszi ülésszakaszban.

Az újdonságok között lesz még, hogy

  • megszűnik az ún. fokozott adóhatósági felügyelet intézménye csakúgy, mint az adószám felfüggesztése;
  • az adóellenőrzések időtartama nem haladhatja meg a 365 napot;
  • új szolgáltatásként jelenik meg a mentorálás, azaz a maximum 6 hónapos a szakmai segítségnyújtás, amelyet minden kezdő vállalkozásnak felajánl a NAV;
  • a szándékos adóeltitkolás esetén kiszabható - jelenleg 200 százalékos - bírság mértéke a felére csökken. Emelkedik viszont a késedelmi és önellenőrzési pótlék, illetve a NAV által fizetendő kamat összege is;
  • a fellebbezésről lemondó adózók a bírság felének elengedésére lesznek jogosultak?

A mostani két új tervezet augusztusi véleményezése után szeptemberben kerül a parlament elé, és várhatóan októberben fogják elfogadni. Emellett novemberben új adóvégrehajtási törvény is várható, tekintettel arra, hogy a végrehajtási szabályok is teljesen kikerülnek az adózá rendjéről szóló törvényből.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018