eur:
389.38
usd:
362.64
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Kiderült, mennyit keresnek a bolti eladók

Kiderült, mennyit keresnek a bolti eladók

Tüntetést hirdettek a szakszervezetek a bolti dolgozók a magasabb béréért. Közben minden boltos eladót, pénztárost, árufeltöltőt hajkurász, mert munkaerőhiány van. Mennek is fel a bérek maguktól a blokkk.com összeállítása szerint.

A munkaerőhiány már 2016-ban év közben alaposan felnyomta a béreket, szakszervezetek nélkül, aztán a 2017-re előírt minimálbérek okoztak némi felfordulást.  

A legélesebb bérhelyzet az élelmiszer-kereskedelemben alakult ki,

mindenki nagyon érzékeny az árakra, a költségekre, ezért ott a legnehezebb a bért megemelni.

Nem sok olyan élelmiszerboltos lehet, aki ne keresne eladót, pénztárost, vagy éppen árufeltöltőt. Az álláshirdetések mindent elárulnak a munkaerő piacról, van belőlük bőven. Az élelmiszeres áruházláncok többsége szemérmesen hallgat arról, hogy a nagy létszámhiány közepette mégis mennyiért keres eladót.

A blokkk.com megnézte az élelmiszerboltosok álláshirdetéseit. A végére jutni lehetetlen, de egy vázlatos kép azért felrajzolható. Néhány véletlenszerűen kiragadott hirdetés és az állásait nyíltan hirdető láncok munkaerő keresései alapján azért megfigyelhető annyi, hogy a legtöbb bért a bolti dolgozóknak a diszkont multi áruházak kínálják, de a minimálbér-emelések nyomán a hazai boltosoknak is feljebb kellett nyomniuk a bérajánlataikat.

Ezek szerint az Aldiban

a raktári takarító és az árufeltöltő 227 ezer forintot kereshet,

egy eladó 311 ezret, az üzletvezető 680 ezret. A Lidlben a bolti dolgozó bruttó 268 ezret kaphat, a boltvezető helyettes 396 ezret, a boltvezető 613 ezer forintot. A Tescóban 228 ezer forint az eladók várható fizetése, a Reálnál nettó 155 ezer, a CBA-nál 150 és 180 ezer forint között. 

Különbséget jelent a gyakorlatban nyilván az is, hogy a munkakör szakképzettséget igényel-e (az élelmiszeres eladónak kell, a pénztárosnak, árufeltöltőnek nem a jogszabályok szerint), és a vasárnapi pótlék sincs benne ezekben az összegekben.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×