eur:
393.94
usd:
364.97
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Új uniós fegyver az adóelkerülés ellen

Új uniós fegyver az adóelkerülés ellen

Új szabályozásra lenne szükség a multicégek által befizetett adók közzétételéről az Európai Parlament plenáris ülésén kedden elfogadott jelentés szerint, amelynek értelmében a globálisan legalább 750 millió euró forgalmú vállalatoknak országonként nyilvánosságra kellene hozniuk az adózásukat, kivéve, ha azok üzleti szempontból érzékeny adatokat tartalmaznak.

A strasbourgi ülésen 534 szavazattal, 98 ellenében, 62 tartózkodás mellett jóváhagyott jelentés szerint a multiknak nyilvánossá kellene tenniük, melyik országban mennyit adóztak. A parlamenti sajtószolgálat tájékoztatása szerint ez az EU-n kívüli területekre is vonatkozna.

A jövedelemadóval kapcsolatos információkat a cégek honlapján egy egységes, könnyen és ingyen hozzáférhető táblázatban kellene szerepeltetni.

A vállalatoknak ezen felül az Európai Bizottság nyilvántartása számára is jelentést kellene készíteniük.

A cél, hogy a nyilvánosság és a hatóságok pontosabb képet kapjanak a nagyvállalati közteherviselésről, és ezáltal visszaszorítsák az adóelkerülést - hangsúlyozta az uniós parlament, kiemelve, hogy becslések szerint évi 50-70 milliárd euró tűnik el be nem fizetett adóként.

A jelentés értelmében közzé kellene tenni

  • a cégek és leányvállalataik nevét,
  • működési területét,
  • az alkalmazottak számát,
  • a nettó forgalmat,
  • a jegyzett tőkét,
  • az adózás előtti eredményt,
  • a megtakarításokat,
  • az adott évben, adott országban befizetett jövedelemadót,
  • s azt, hogy a cégháló bármely tagja részesül-e adókedvezményben.

A tagállamok - például kereskedelmi szempontból kényes információk esetén - felmentést adhatnak egy cégnek bizonyos adatok közlése alól. A felmentést évente kell megújítani, az csak az adott országban érvényes, és értesíteni kell róla az Európai Bizottságot, amely viszont évente közzéteszi a kivételben részesülő cégek listáját.

A parlament megszavazta azt a módosító javaslatot, amelynek alapján utólag, a felmentés miatt korábban nem publikált adóinformációkat is nyilvánosságra kellene hozni.

Az elfogadott jelentés alapján elkezdődhetnek a tárgyalások az uniós intézmények között.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Negyedik napja erősödik a forint

Negyedik napja erősödik a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×