eur:
393.29
usd:
366.25
bux:
66861.73
2024. április 26. péntek Ervin

Így járhatnak jól a devizákkal a cégek

A devizaáttérés jó lehetőség a cégek számára, hogy az árfolyam-ingadozásból származó problémák jelentős részét kiküszöböljék. Ugyanakkor ez gondos előkészítést igényel, figyelemmel kell lenni annak jogi feltételeire is, különösen a kapcsolódó határidőkre és a cégbírósághoz történő bejelentésre.

Devizaáttéréskor mindenképpen figyelemmel kell lenni a számviteli törvényre, a cégtörvényre, illetve a polgári törvénykönyv intézkedéseit mint háttérjogszabályt is figyelnünk kell, és ezek egymással való összefüggéseire is figyeljünk – tanácsolta Felsmann Tamás.

A WTS Klient adójogi szakjogásza elmondta, hogy a devizaáttérés két alapvető technikai feltételhez kötött: egyrészt az üzleti év első napját megelőzően rögzíteni kell azt a számviteli politikában, másrészt a választott devizát a létesítő okiratban is fel kell tüntetni.

Az áttérésről szóló határozatot a kapcsolódó cégiratokkal együtt a cég jogi képviselője készíti elő, és azokat a változás bekövetkezésétől számított 30 napon belül nyújtja be az illetékes cégbírósághoz – tette hozzá a szakember.

Az áttérésről mindig az áttérés napján vagy az előtt kell dönteni.

Problémát okoz viszont az, hogy egy olyan időpont átváltási árfolyamát kell alkalmazni, amely a döntés meghozatalakor még nem ismert.

„Ezért az eljáró jogi képviselő, ügyvéd úgy készíti elő a határozatot, hogy az biztosítsa, hogy a határozat meghozatalát követően ismertté vált árfolyam alapján a jegyzett tőke devizás konkrét összegét később fel lehessen tüntetni a létesítő okiratban” - közölte Felsmann Tamás.

„Ez praktikusan azt jelenti, hogy a határozatban nem a konkrét árfolyamot, hanem csak

azt kell rögzíteni, hogy a Magyar Nemzeti Bank által közzétett mely napon érvényes árfolyammal határozza el a vállalkozás a devizaáttérést”

– mondta a WTS Klient adójogi szakjogásza.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a cégnek át kell tekintenie, hogy a szerződései milyen pénznemben vannak rögzítve.

Van lehetőség a már meglévő forintalapú szerződések módosítására is, amihez ismerni kell az üzleti partnerek rugalmasságát is – tette hozzá.

„A devizaáttérés után pedig célszerű, hogy az új szerződéseket a választott devizában legyenek, ezért az eddigi szerződésmintákat érdemes átnézni” - tanácsolta a szakjogász.

A témáról bővebben az InfoRádió Vállalatok és piacok című műsorában számoltak be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×