eur:
393.28
usd:
367.37
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Ellenőrizte a KDNP gazdálkodását az ÁSZ - itt az eredmény

Ellenőrizte a KDNP gazdálkodását az ÁSZ - itt az eredmény

A Kereszténydemokrata Néppárt 2014-2015. évi gazdálkodásának ellenőrzése során az Állami Számvevőszék megállapította, hogy a párt gazdálkodásának szabályozási környezetét összességében a jogszabályi előírásoknak megfelelően alakította ki - tudatta az ÁSZ.

Az Állami Számvevőszék törvényi előírás alapján kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatást kapott pártok gazdálkodását, ennek jegyében kerítettek sort most a KDNP vizsgálatára.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) a törvényi előírásoknak megfelelően 2014-ben csaknem186 millió Ft, 2015-ben 153 millió Ft költségvetési támogatásban részesült.

Az ÁSZ megállapította, hogy

a KDNP gazdálkodásának törvényességi kerete biztosított volt,

amely megteremtette a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodás alapjait. Gazdálkodására vonatkozó belső szabályozás keretében a párt elkészítette a számviteli politikát, az eszközök és források értékelési szabályzatát, a leltározási és a pénzkezelési szabályzatot.

A KDNP könyvvezetése és nyilvántartási rendszere megfelelt a jogszabályi és belső előírásoknak,

azonban a könyvviteli elszámolását közvetlenül alátámasztó bizonylatok nem tartalmazták az utalványozó és a rendelkezés végrehajtását igazoló személy aláírását, valamint 2015-ben a bevételek könyvviteli elszámolását közvetlenül alátámasztó bizonylatok az érintett könyvviteli számlákra történő hivatkozást.

A KDNP ellenőrzési rendszere összességében az előírásoknak megfelelően működött, azonban a párt elnöke által megbízott személy, megyei pénztárak esetében a főpénztáros nem a Pénzkezelési szabályzatban előírt gyakorisággal végezte a pénztárellenőrzéseket.

A 2014. évben a megyei és alapszervezeti pénztárakban nem végeztek, a 2015. évben hat megyei szervezetnél és 30 helyi szervezetnél végeztek pénztárellenőrzést. A megyei pénzügyi ellenőrző bizottságok az ellenőrzött időszakban nem végezték el az alapszabályban előírt ellenőrzési feladataikat.

A KDNP pénzügyi kimutatása megfelelt a jogszabályi előírásoknak, közzétételi kötelezettségét részben szabályszerűen teljesítette, mivel a pénzügyi kimutatást a Hivatalos Értesítőben a jogszabályban előírt határidőn belül, saját honlapján azonban a határidőn túl tette közzé.

A KDNP szabályszerűen számolta el és használta fel működéséhez a forrásokat,

köztük a költségvetésből juttatott és egyéb támogatásokat, adományokat. Bevételei a jogszabály szerinti engedélyezett forrásokból – tagdíjfizetésből, központi költségvetési támogatásból, adományokból és egyéb bevételekből – származtak.

A párt a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulások értékének megállapításáról az előírásoknak megfelelően igazolható módon gondoskodott.

A gazdálkodással összefüggő tevékenységének keretében a kiadások kifizetése során a jogszabályok és a belső szabályzatok előírásait betartotta.

A KDNP a törvényi előírásoknak megfelelően használta fel a vagyonát.

Hosszú lejáratú kötelezettségeit a rendelkezéseknek megfelelően használta fel, törlesztési kötelezettségét mindkét évben teljesítette. Ingatlanjait saját működési feltételei biztosítására használta; a tulajdonában álló ingatlanokat díj ellenében nem hasznosította és nem idegenítette el.

Az ÁSZ a jelentésében négy javaslatot fogalmazott meg, továbbá a szabályszerű feladatellátás elősegítésének biztosítása érdekében figyelemfelhívó levéllel fordult a Kereszténydemokrata Néppárt elnökéhez.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: hat erő is EP-mandátumot szerezhet

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×