eur:
393.68
usd:
365.03
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Összedőlt az őrző-védő cégpiramis

Bukócégek, strómanok és szövevényes alvállalkozói lánc segítette azt a pécsi bűnszervezetet, amely őrző-védő szolgáltatás ürügyén játszotta ki az áfaszabályokat, és amely mintegy 200 dolgozó bére után nem fizetett járulékokat. A NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói az elkövetők előállításával, vagyonuk lefoglalásával iktatták ki a cégpiramist - tudatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A vagyonvédelemmel és őrzésbiztonsággal foglalkozó 11 céges láncolat piramisrendszerben épült fel.

A csúcson lévő társaság fogadta a rendszeres megbízásokat, a munkákat alvállalkozókra osztották.

Bár bejelentették a dolgozókat, bevallást is benyújtottak, azonban adót és járulékot nem fizettek.

Hogy a lebukást elkerülje a bűnszervezet, az azt kiszolgáló alvállalkozó társaságokat maximum félévente lecserélték.

A láncolatban szereplő cégeket budapesti székhely-szolgáltatóhoz jelentették be, az alvállalkozó társaságokat pécsi és Pécs-környéki strómanok „irányították”.

A őrző-védő szolgáltatás ellenértékéből az alvállalkozók feketén fizették az alkalmazottakat, levették a saját részüket és a többi pénz a haszonhúzókhoz vándorolt.

Közterheket egyáltalán nem fizettek, ezzel hozzávetőleg 300 millió forint kárt okoztak az államnak.

A NAV munkatársai mintegy harminc – többnyire baranyai és budapesti – helyszínen gyűjtöttek bizonyítékot és kutatták fel a gyanúsítottakat.

Az alvállalkozók között visszaeső bűnözők is voltak, az elkövetők közül többen is tartottak otthon fegyvert, illetve riasztópisztolyt.

A tizenhárom gyanúsított közül két veszélyesnek ítélt elkövetőt a NAV kommandósai állítottak elő.

A költségvetésnek okozott kár teljes mértékben megtérülhet, hiszen a nyomozók ingatlant és luxusautókat foglaltak, illetve üzletrészt zároltak.

A nyomozás különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt folyik.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×