eur:
394.18
usd:
371.03
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Újabb területet lehetetlenít el a kormány - vélik a jogászok

Egy július 1-től hatályos igazságügyi minisztériumi rendelet várhatóan ellehetetleníti Magyarországon a legtöbb, professzionálisan működő székhelyszolgáltatót.

A Magyar Nemzet a Jalsovszky Ügyvédi Irodára hivatkozva arról ír, hogy az új szabályozás szerint ezentúl

csak saját tulajdonú irodában végezhető ilyen tevékenység,

a legtöbb professzionális székhelyszolgáltató azonban bérelt irodában dolgozik.

Az ügyvédi iroda hangsúlyozta, hogy a székhelyszolgáltatás valamennyi fejlett vállalati kultúrájú országban ismert. Leginkább azok a vállalkozások veszik igénybe, amelyek magyarországi működéséhez nem szükséges feltétlenül valóságos iroda, vagy úgy gondolják, hogy adminisztratív tevékenységüket egy professzionális szolgáltató hatékonyabban képes ellátni.

Bejó Ágnes, az iroda ügyvédje szerint a köznyelv gyakran fantomcégként azonosítja az ilyen szolgáltatást igénybe vevő vállalkozásokat. Ez azonban tévedés, hiszen éppen azért nyitnak irodát, hogy a székhelyükön elérhetőek legyenek - mondta. Gyakran több milliárd forintos vagyonok futnak keresztül ezeken a vállalkozásokon, sokszor abból a célból, hogy a multinacionális vállalatcsoportok ki tudják használni a Magyarországon igénybe vehető adóelőnyöket. Ez egyébként kimondott kormányzati cél is, hogy minél több multi adózzon hazánkban.

Az ügyvéd felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány az utóbbi években számos olyan intézkedést hozott, amely megnehezítette, vagy éppen bizonyos szereplők, például az ügyvédi irodák számára megtiltotta székhelyszolgáltatás nyújtását. Az idén év elejétől pedig a székhelyszolgáltatás igénybevétele bejelentési kötelezettség alá került, ráadásul indok lehetett arra, hogy az adóhatóság úgynevezett kockázatos adózónak minősítse az adott céget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×