eur:
392.91
usd:
366.42
bux:
66890.74
2024. április 25. csütörtök Márk

Érdekes megoldás: kerékpáros alagút épül az M1-es alatt

Különleges műszaki megoldással keresztezi az Etyektől Bicskén keresztül Tarjánba tartó kerékpárút az M1-es autópályát.

Az Etyeken és környékén tavaly ősszel elrajtolt, csaknem négymilliárd forintos "Etyeki Gasztrosétány" beruházás-sorozat részeként egy kerékpárút is épül. Az Etyektől Bicske és Csabdi érintésével Tarjánig tartó szakasz Bicske közelében keresztezi az M1-es autópályát.

Mivel a gyorsforgalmi úton elképzelhetetlen a szintbeli kereszteződés, ezért a tervezők egy nem hagyományos megoldást választottak: úgynevezett átsajtolásos eljárással alagutat építenek a sztráda töltésén keresztül.

„A munka két fő részből áll. Elsőként még májusban megépült az átsajtoló berendezést megtámasztó vasbeton támfal és a szakemberek két acélcsövet vezettek át a leendő aluljáró alatt, ami biztosítja az alagút pontos nyomvonal-vezetését. Most pedig elindul a vasbeton alagút-elemek átsajtolási folyamata” – mutatta be a technológiát Szalai János, a kivitelezést végző cég ügyvezetője.

„A nyomóállomás az előre legyártott vasbeton alagút keretelemeket és a vágóélet 3000 tonnát meghaladó erővel préseli a töltésbe anélkül, hogy az alagútszelvényen kívüli töltéstestben és az autópálya szerkezetében bármilyen változást is okoznának” – tette hozzá az ügyvezető.

Érdekes megoldás: kerékpáros alagút épül az M1-es alatt

„A gép óránként nagyjából 25 centit tud előre haladni, ezért a teljes művelet hetekbe telik.

Az alkalmazott technológia az autóforgalmat azonban egyáltalán nem akadályozza, még sebességkorlátozásra sem lesz szükség.

Az autópályán közlekedők semmit nem érzékelnek abból, hogy alattuk egy kerékpáralagút épül” – tette hozzá Molnár Krisztián, a projektet irányító Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke.

A munkálatokat június végéig  fejezik be.

Eközben folyamatosan épülnek a kerékpárút további szakaszai is, amiket a nyár végén vehetnek birtokba a bringások. Napirenden van az út folytatása is.

„Szeretnénk megteremteni a biztonságos kerékpáros összeköttetést Etyekről északon Esztergommal, délen pedig Ercsivel.

Ezzel létrejönne a Dunát követő Eurovelo 6 nemzetközi bicikliút fővárost kikerülő szakasza, bekapcsolva a Pannónia Szívét, Fejér megye északi részét a nemzetközi kerékpáros turizmus legfőbb csatornájába” – mutatta be a közeljövő terveit Tessely Zoltán, a térség fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×