eur:
389.59
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Újabb nagybankba szállt be Mészáros Lőrinc

A Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. átveszi a Metis Magántőkealap kezelését a Minerva Tőkealap-kezelő Zrt.-től - jelentette be a Konzum a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján is közzétett információt. Ez azt jelenti, hogy új kézbe kerül az állami tízmilliárdokból kitisztított MKB Bank csaknem fele.

A Metis az MKB 45 százalékát tulajdonolja, így az ügylet lezárásával a tulajdonosi jogok gyakorlójaként a Konzum Befektetési Alapkezelő ezzel azonos mértékű befolyást szerez Magyarország ötödik legnagyobb bankjában. A tranzakcióhoz az MNB felügyeleti hozzájárulása is szükséges - közölte a Konzum Befektetési Alapkezelő.

Az alap tulajdonosi jogait a mindenkori alapkezelő gyakorolja, így a Mészáros Lőrinc 53 százalékos és a Konzum Nyrt. 47 százalékos tulajdonában lévő Konzum Befektetési Alapkezelő az MNB felügyeleti jóváhagyását követően ugyanilyen mértékű, azaz 45 százalékos befolyást szerez Magyarország ötödik legnagyobb bankjában.

A Konzum Befektetési Alapkezelő azt is bejelentette, hogy a befektetési alapok nyilvántartásba vételének jogszabályi rendelkezéseivel összhangban kezdeményezte a felügyeletnél a Metis II. Magántőkealap regisztrációját. Az alap bejegyzését követően a Metis II. megvásárolja a Blue Robin Investmenttől az MKB Zrt. részvényeinek 4 százalékát (azt nem tudni, melyik jelenlegi tulajdonostól).

A tranzakcióhoz szükséges megállapodásokat a felek megkötötték, így a felügyeleti eljárásokat követően a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt Metis és Metis II. Magántőkealapoknak együttesen 49 százalékos tulajdonuk lesz az MKB Bankban.

Ezzel már a második magyar nagybankba szállt be Mészáros Lőrinc. Április közepén derült ki, hogy a Konzum Nyrt. érdekeltségébe tartozó KZF Vagyonkezelő Kft.-n keresztül, tőzsdén kívüli ügylet keretében felvásárolta az FHB Jelzálogbank részvényeinek 5,96 százalékát. A tranzakció nyomán az FHB Jelzálogbank Nyrt. 6 462 005 darab törzsrészvénye került közvetetten a csoport kezelésében lévő Konzum PE Magántőkealap tulajdonába, amely 6,85 százalékos szavazati arányt biztosít az FHB irányításában. A részvénycsomag korábban az Allianz Hungária Biztosító Zrt. tulajdonában volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×