eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Diákmunka? Íme az újdonságok és a legfontosabb tudnivalók

Diákmunka? Íme az újdonságok és a legfontosabb tudnivalók

Tavaly óta másik törvény hatálya alá tartozik az iskolaszövetkezeti munka szabályozása. Több fontos kikötés is védi a diákok érdekeit.

A legalapvetőbb, hogy 15 éves kortól lehet munkát vállalni, de azért ennél jóval több kitétel van - kezdte a magyarázatot az InfoRádió kérdésére a Melódiák cégvezetője, Majzik Nándor. Tizennyolc év alatt a diákok éjszaka nem dolgozhatnak, nehéz fizikai munkát nem végezhetnek, és legfeljebb napi nyolc órát, illetve heti öt napot dolgozhatnak. 

Másik törvény

Tavalyi változás, hogy már nem munkaszerződést kötnek a gyerekekkel. Az iskolaszövetkezeti szabályozás a munka törvénykönyve alól átkerült a szövetkezeti törvény hatálya alá. Ennek következtében nem munkaszerződést kötnek a diákokkal, hanem tagsági megállapodást, de a diákok szempontjából lényeges kérdések nem változtak. Ugyanúgy bankszámlára kapják a fizetésüket, havi elszámolásban, és azt ugyanúgy csak 15% szja terheli.

Diákmunka? Íme az újdonságok és a legfontosabb tudnivalók

A 18 év alattiakra vonatkozóan a jogszabályban maradt egy kitétel, amely szerint rájuk a Munka Törvénykönyvének rendelkezései is vonatkoznak - ezzel szintén védelmet kívánnak biztosítani ennek a veszélyeztetettebb korosztálynak. 

Bér és levonások

A diákok bruttó bérét tüntetik fel a munkahirdetésekben. Ebből a 15% szja-n kívül még egyéb levonásokat is eszközölhetnek a szövetkezetek. Ilyen lehet például a működési hozzájárulás vagy a biztosítási díj. Maximált értéke ezeknek nincs, de a mértéküket előzetesen közölni kell a diákokkal.

Szabadság

A diákmunkásoknál fizetett szabadság nincs, de az egyéb, szabadságra vonatkozó szabályokat figyelembe kell venni. Vagyis amennyi szabadság megilletné a törvény szerint, ha felnőtt munkavállaló lenne, annyit ki kell neki adni egy év folyamán. De az iskolaszövetkezetben dolgozó diákok a ledolgozott órák alapján kapják a bért, tehát a szabadság idejére nem jár díjazás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×