INFORÁDIÓ
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló

diákmunka

tudnivalók

munkavállalás

Diákmunka? Íme az újdonságok és a legfontosabb tudnivalók

Diákmunka? Íme az újdonságok és a legfontosabb tudnivalók

Infostart / InfoRádió

Tavaly óta másik törvény hatálya alá tartozik az iskolaszövetkezeti munka szabályozása. Több fontos kikötés is védi a diákok érdekeit.

A legalapvetőbb, hogy 15 éves kortól lehet munkát vállalni, de azért ennél jóval több kitétel van - kezdte a magyarázatot az InfoRádió kérdésére a Melódiák cégvezetője, Majzik Nándor. Tizennyolc év alatt a diákok éjszaka nem dolgozhatnak, nehéz fizikai munkát nem végezhetnek, és legfeljebb napi nyolc órát, illetve heti öt napot dolgozhatnak. 

Másik törvény

Tavalyi változás, hogy már nem munkaszerződést kötnek a gyerekekkel. Az iskolaszövetkezeti szabályozás a munka törvénykönyve alól átkerült a szövetkezeti törvény hatálya alá. Ennek következtében nem munkaszerződést kötnek a diákokkal, hanem tagsági megállapodást, de a diákok szempontjából lényeges kérdések nem változtak. Ugyanúgy bankszámlára kapják a fizetésüket, havi elszámolásban, és azt ugyanúgy csak 15% szja terheli.

Diákmunka? Íme az újdonságok és a legfontosabb tudnivalók

A 18 év alattiakra vonatkozóan a jogszabályban maradt egy kitétel, amely szerint rájuk a Munka Törvénykönyvének rendelkezései is vonatkoznak - ezzel szintén védelmet kívánnak biztosítani ennek a veszélyeztetettebb korosztálynak. 

Bér és levonások

A diákok bruttó bérét tüntetik fel a munkahirdetésekben. Ebből a 15% szja-n kívül még egyéb levonásokat is eszközölhetnek a szövetkezetek. Ilyen lehet például a működési hozzájárulás vagy a biztosítási díj. Maximált értéke ezeknek nincs, de a mértéküket előzetesen közölni kell a diákokkal.

Szabadság

A diákmunkásoknál fizetett szabadság nincs, de az egyéb, szabadságra vonatkozó szabályokat figyelembe kell venni. Vagyis amennyi szabadság megilletné a törvény szerint, ha felnőtt munkavállaló lenne, annyit ki kell neki adni egy év folyamán. De az iskolaszövetkezetben dolgozó diákok a ledolgozott órák alapján kapják a bért, tehát a szabadság idejére nem jár díjazás.

Kapcsolódó hang

Diákmunka? Íme a legfontosabb tudnivalók és újdonságok
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018