INFORÁDIÓ 
2019. november 14. csütörtök
Aliz

kft

cégbíróság

törzstőkeemelés

Több ezer budapesti cég került veszélybe

InfoRádió

A fővárosban még több mint 13 ezer kft. nem tett eleget a törzstőkeemelésre vonatkozó jogszabályi előírásoknak: kényszertörlés és bírság vár rájuk.

 A Polgári Törvénykönyv hatályba léptetéséről szóló törvény tette kötelezővé a törzstőke felemelését legalább hárommillió forintra a korlátolt felelősségű társaságoknál. A végső törvényi határidő 2017. március 15. volt.

A Fővárosi Törvényszék illetékességi területén 2017 májusában még több mint 13 ezer kft. nem tett eleget ennek az előírásnak. Ezek a cégek ellen a cégbíróság hivatalból indít törvényességi felügyeleti eljárást. Ennek a lefolytatása után a céget megszűntnek nyilvánítja és elrendeli a kényszertörlését.

Ha a társaságok még az eljárás megindulása előtt vagy alatt rendezik a helyzetet, akkor a bíróság nem indítja meg az eljárást vagy a folyamatban lévő eljárást megszünteti.

A társaság jogerős megszüntetésének és a kényszertörlési eljárás megindulásának a következménye, hogy a társaság a kényszertörlés közzététele után nem folytathat gazdasági tevékenységet, a cég neve kiegészül a „kényszertörlés alatt" toldattal, illetve a társaság esetleges hitelezői bejelenthetik követeléseiket. A törvényi előírások elmulasztása miatti szankciók a törvényes képviselőket is sújtják, mert öt évre eltilthatják a cégvezetéstől vagy gazdasági társaságban való többségi tulajdonszerzéstől, egyszemélyes társaság alapítástól. Az eltiltottat nem csak a kényszertörléssel érintett, hanem valamennyi olyan cégből törölni kell, ahol vezető tisztségviselő. Az eljárás lefolytatása után a céget a cégbíróság hivatalból törli a cégjegyzékből. A megszűntnek nyilvánítás költsége 100.000 Ft cégbírósági felügyeleti illeték.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018