eur:
393.74
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Fokozottabb gazdasági és pénzügyi együttműködést sürget az EU

Bátor politikai döntésekkel meg kell erősíteni és ki kell teljesíteni az európai gazdasági és monetáris uniót, ami a munkahelyek, a növekedés, a társadalmi méltányosság, a gazdasági felzárkóztatás és a pénzügyi stabilitás biztosításának előfeltétele - jelentette ki Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelős biztos szerdán.

Dombrovskis a gazdasági és monetáris unióról folytatott eszmecsere ösztönzésére készült bizottsági vitaanyag bemutatásakor hangsúlyozta, a gazdasági és monetáris uniónak valamennyi uniós tagállammal szemben meg kell őriznie nyitottságát, valamint tovább kell fokozni a döntéshozatali eljárás átláthatóságát és demokratikus elszámoltathatóságát.

Elmondta, hogy a valódi pénzügyi unió megvalósítására van szükség, ugyanis az integrált és jól működő pénzügyi rendszer a hatékony és stabil gazdasági és monetáris unió nélkülözhetetlen összetevője.

A megvalósítás lépései között szerepel a bankunió kiteljesítése,

valamint a bankszektort veszélyeztető kockázatok mérséklésének és megosztásának előmozdítása az európai bankok ellenálló-képességét fokozó intézkedések révén - mondta.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa a brüsszeli sajtótájékoztató keretében elmondta, a bizottság integráltabb gazdasági és költségvetési unió megvalósításán fáradozik, ugyanis az ellenállóképesebb tagállami gazdasági és szociális struktúrák létrejötte hosszú távon a sikeres gazdasági és monetáris unió kulcsfontosságú tényezői.

A bizottság emellett fontosnak tartja a demokratikus elszámoltathatóság beágyazását és az euróövezeti intézmények megerősítését is, amely maga után vonhatja a bizottság és az eurócsoport közötti egyensúly újraértékelését. Mindez indokolttá teheti az eurócsoport teljes munkaidőben dolgozó, állandó elnökének kinevezését, vagy akár az euróövezet külső képviseletének egységesítését is - tette hozzá.

A nyilvános konzultáció szintén foglalkozik az euróövezeti kincstár - amelyhez az elképzelések szerint euróövezeti költségvetés is társul - és az európai valutaalap létrehozásának lehetőségével, amely a gazdasági és monetáris unió mélyítésének egy későbbi szakaszában megfontolható az Európai Unió keretei között - közölte az uniós biztos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×