eur:
393.5
usd:
368.15
bux:
66491.82
2024. április 25. csütörtök Márk
Jó tudni: nem csak lakásra vehető igénybe a fogyasztóbarát lakáskölcsön

Jó tudni: nem csak lakásra vehető igénybe a fogyasztóbarát lakáskölcsön

Olcsóbbak lesznek a fix kamatozású lakáshitelek, és nagyobb lesz a verseny - az elemző szerint ez lesz a hatása a Magyar Nemzeti Bank "fogyasztóbarát lakáshitel" minősítésének - mondta a Portfolio elemzője, Palkó István.

Zöld utat kapott a jegybanktól a "fogyasztóbarát lakáshitel" minősítéssel megjelölt banki hiteltermékek bevezetése. Az egyes konstrukciók a jegybank vizsgálata után kaphatják meg ezt a tanúsítványt. Egy bank több ilyen konstrukciót is kínálhat.

  • A minősített termékekkel szemben támasztott főbb kritériumokat itt soroltuk fel
  • Habár ezek lakáskölcsön termékek, de ezt tágan lehet értelmezni, ugyanis igénybe vehetők építési telek vásárlására, üdülő építésére, vagy lakáscélú ingatlanhoz kapcsolódó gépkocsitároló létesítésére is - mondta az InfoRádiónak Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője (a teljes interjú meghallgatható a cikk végén).

Palkó István elemző szerint már most több olyan, fix kamatozású lakáshitel termék van, amely megfelel az előírásnak, de a bankok hozhatnak létre új hitelkonstrukciókat is.

"Ha csak a kamatfelárat nézzük, a kalkulátorok és hirdetmények alapján az látható, hogy a 3,5 százalékos kamatfelárba, amelyet az MNB megszabott, a jelenleg is elérhető fix kamatozású hitelek egy része is befér. Ezeknél is kell azonban valószínűleg módosítani a feltételeken, mert az előtörlesztési díjat vagy a folyósítási díjat nem biztos, hogy úgy szabták meg, ahogy az a »fogyasztóbarát lakáshitel« minősítéshez szükséges" - mondta az elemző.

Nagy rohamra nem számítanak, de sok függ attól, hogy az MNB és a bankok mennyire fogják reklámozni az újfajta hiteleket. A népszerűségük biztos megnő, de valószínűleg még mindig drágábbak lesznek, mint a változó kamatozású hitelek. Ez utóbbiak nem fognak beférni az új minőségi kategóriába.

A felmérések szerint egyébként az új hiteleknek még mindig majdnem felét a változó kamatozású konstrukciók teszik ki.

Mivel a kamatszint a korábbi évekhez képest alacsony, ezért a fix kamatozású hitelek is viszonylag olcsóak, de még mindig alacsonyabb a kamat a változó kamatozású termékeknél. Ezzel együtt valószínűleg megnő a mostaniaknál olcsóbb, újfajta fix kamatozású termékek kedveltsége Palkó István szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi történik a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi történik a tőzsdéken?

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×