INFORÁDIÓ
2021. május 9. vasárnap
Gergely

mnb

fix kamatozás

hitel

fogyasztóbarát lakáshitel

Jó tudni: nem csak lakásra vehető igénybe a fogyasztóbarát lakáskölcsön

Jó tudni: nem csak lakásra vehető igénybe a fogyasztóbarát lakáskölcsön

Infostart / InfoRádió

Olcsóbbak lesznek a fix kamatozású lakáshitelek, és nagyobb lesz a verseny - az elemző szerint ez lesz a hatása a Magyar Nemzeti Bank "fogyasztóbarát lakáshitel" minősítésének - mondta a Portfolio elemzője, Palkó István.

Zöld utat kapott a jegybanktól a "fogyasztóbarát lakáshitel" minősítéssel megjelölt banki hiteltermékek bevezetése. Az egyes konstrukciók a jegybank vizsgálata után kaphatják meg ezt a tanúsítványt. Egy bank több ilyen konstrukciót is kínálhat.

  • A minősített termékekkel szemben támasztott főbb kritériumokat itt soroltuk fel
  • Habár ezek lakáskölcsön termékek, de ezt tágan lehet értelmezni, ugyanis igénybe vehetők építési telek vásárlására, üdülő építésére, vagy lakáscélú ingatlanhoz kapcsolódó gépkocsitároló létesítésére is - mondta az InfoRádiónak Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője (a teljes interjú meghallgatható a cikk végén).

Palkó István elemző szerint már most több olyan, fix kamatozású lakáshitel termék van, amely megfelel az előírásnak, de a bankok hozhatnak létre új hitelkonstrukciókat is.

"Ha csak a kamatfelárat nézzük, a kalkulátorok és hirdetmények alapján az látható, hogy a 3,5 százalékos kamatfelárba, amelyet az MNB megszabott, a jelenleg is elérhető fix kamatozású hitelek egy része is befér. Ezeknél is kell azonban valószínűleg módosítani a feltételeken, mert az előtörlesztési díjat vagy a folyósítási díjat nem biztos, hogy úgy szabták meg, ahogy az a »fogyasztóbarát lakáshitel« minősítéshez szükséges" - mondta az elemző.

Nagy rohamra nem számítanak, de sok függ attól, hogy az MNB és a bankok mennyire fogják reklámozni az újfajta hiteleket. A népszerűségük biztos megnő, de valószínűleg még mindig drágábbak lesznek, mint a változó kamatozású hitelek. Ez utóbbiak nem fognak beférni az új minőségi kategóriába.

A felmérések szerint egyébként az új hiteleknek még mindig majdnem felét a változó kamatozású konstrukciók teszik ki.

Mivel a kamatszint a korábbi évekhez képest alacsony, ezért a fix kamatozású hitelek is viszonylag olcsóak, de még mindig alacsonyabb a kamat a változó kamatozású termékeknél. Ezzel együtt valószínűleg megnő a mostaniaknál olcsóbb, újfajta fix kamatozású termékek kedveltsége Palkó István szerint.

Kapcsolódó hang

Palkó István hitelről és a várakozásokról
 
Binder István az új konstrukció kritériumairól
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Gömöry Pál

Nyolcvanöt éves korában pénteken elhunyt Gömöry Pál olimpikon vitorlázó....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018