eur:
393.82
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kitalálja, hol a legnagyobb nálunk a korrupció kockázata?

Kitalálja, hol a legnagyobb nálunk a korrupció kockázata?

Több területen is alacsony az állami intézmények védekezőképessége a korrupcióval szemben. Gondokat találtak a beruházásoknál és például az ajándékok elfogadásának szabályozásában is. Etikus és 21. századi vezetést sürget az ÁSZ.

Összességében alacsony a korrupciós kockázatok szintje az államigazgatásban, de vannak olyan intézménycsoportok, ahol nagy a közpénz felhasználása, és a korrupciós kockázat az átlagnál magasabb. Ilyen például az egészségügy és a Klik, valamint a helyi önkormányzatok és a felsőoktatás - mondta el az InfoRádióban Németh Erzsébet felügyeleti vezető az Állami Számvevőszék újfajta elemzéséről

Kitalálja, hol a legnagyobb nálunk a korrupció kockázata?

"Emellett néhány területre egyszerűen rászakadt egy hatalmas mennyiségű uniós pénz, rengeteg beszerzést, építkezést kellett csinálniuk, ami igencsak veszélyes a korrupciós kockázatok szempontjából. Náluk azt találtuk, hogy e kockázatok kivédésére szolgáló mechanizmusok fokozatosan kiépültek."

Az ÁSZ közleményéből kiderül az is, hogy sok helyen

az ajándékok elfogadását nem szabályozzák megfelelően.

A gazdálkodás egészét is érintő kockázatként állapították meg, hogy az ingatlant hasznosító önkormányzatok és a területi igazgatási szervek mintegy fele nem rendelkezik önköltség-számítással.


A korrupciós kockázatokkal szembeni védekezés vizsgálatának az uniós pénzek felhasználása kapcsán is nagy jelentőséget tulajdonítanak.

Az integritás vagy etikus magatartás/működés az OECD állásfoglalása szerint a jó kormányzás egyik sarokköve,

amely elősegíti a kormányzásba vetett bizalom fenntartását és a korrupció megelőzését - olvasható a tanulmányban.

Azt is megállapították, hogy az etikus vezetés egyes területei jelentős hatást gyakorolnak a szervezet kontrolljainak kiépítettségére. Az etikáról való párbeszéd – mint a képzés, vagy az etikai szabályzat – területén tapasztalt intézményi teljesítmény jelentős hatással van a kontroll-kiépítettségre, azonban

e területen a legszembetűnőbb az intézmények elmaradása is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×