INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Százezer embernek kell új bankszámlát nyitnia

InfoRádió
Kötelesek lesznek az alanyi adómentességet választó egyéni vállalkozók külön bankszámla nyitására, ez legalább százezer ember érinthet.

Az új adótörvényben az szerepel, hogy "az alanyi adómentességet választó egyéni vállalkozók is pénzforgalmi számlanyitásra lesznek kötelezettek." A 24.hu utánajárt, hogy kiket érint, és éppen a legkisebb vállalkozásokat terheli majd ez a többletköltség. 

Például a katás vállalkozóknak is biztosan kell majd egy második bankszámla, ha kevesebb mint 8 millió forint az éves árbevételük, és az alanyi áfamentességet választották.

Eddig elég volt egy lakossági folyószámlát fenntartani, és azon keresztül a vállalkozás pénzügyei is intézhetők voltak, ezzel a lehetőséggel éltek is legalább százezren. Ha a parlament elfogadja a javaslatot, akkor

az eddigi egy helyett két bankszámla költségeit kell majd fizetniük az érintetteknek.

Felvetődött, hogy a lakossági számlákat lehetne átkonvertálni vállalkozói számlává, azaz pénzforgalmi számlává, de a megkérdezett bankok egy része a jelenlegi szabályok szerint nem engedi a váltást, több pedig egyelőre a részletes új szabályokra vár.

A címlapról ajánljuk