eur:
394.05
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Lejárt a határidő, holnaptól sokan bukják a tb-ellátást

Lejárt a határidő, holnaptól sokan bukják a tb-ellátást

Hétfőn jár le a türelmi határidő, azok a frissen végzett diákok, akik befejezték a tanulmányaikat, de még nem sikerült elhelyezkedniük, május 16-tól kötelesek maguknak fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, vagyis a köznyelv szerint a tb-t. A Pénzcentrum összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése mindenkinek kötelező. Általában nem jelent gondot azoknak, akik iskolába járnak, vagy be vannak jelentve a munkahelyükön, de amikor nem állunk munkaviszonyban és már nincsen tanulói jogviszonyunk, akkor ezt a járulékot, vagyis korábbi nevén a társadalombiztosítást magunknak kell fizetnünk - figyelmeztet a Pénzcentrum.

Ennek összege jelenleg 7110 forint havonta.

Azok a frissen végzett diákok, akiknek idén márciusban járt le a diákigazolványuk, és még nem sikerült elhelyezkedniük a munkaerőpiacon, kedden lejár a 45 napos türelmi határidejük, vagyis május 16-tól kötelesek maguknak fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Ezt a járulékot csak annak kell fizetnie, aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra semmilyen más jogcímen nem jogosult. Például járulékfizetési kötelezettség terheli azokat a levelezős hallgatókat is, akiknek nincsen egyéb biztosítási (például munkavállalói) jogviszonyuk.

A járulék fizetését (15 napon belül) a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) kell kezdeményezni. Az adatlap az adóhatóság bármely ügyfélszolgálatán beszerezhető, vagy letölthető a NAV honlapjáról. Ezt pedig postán, személyesen, vagy elektronikus úton ügyfélkapun keresztül tudjuk eljuttatni a NAV-hoz.

A nyomtatványon kívül az alábbiakra van szükség a bejelentkezéshez:

  • személyazonosításra alkalmas igazolvány
  • lakcímkártya
  • adóigazolvány
  • TAJ-kártya
  • meghatalmazás, ha nem az igénylő jár el az ügyben.

A befizetés banki átutalással és csekken is teljesíthető minden hónap 12-ig.

Fizetési mentességet kérhetnek az alacsony jövedelemmel rendelkezők, a rászorultságot a járási hivatal állapítja meg az egy főre jutó havi jövedelem alapján. Ha a családban élőknél az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120 százalékát, vagyis 34 200 forintot, az egyedül élőknél pedig 150 százalékát, vagyis 42 750 forintot, akkor mentesülhetünk a fizetési kötelezettség alól.

A járulékot a kötelezett hozzájárulásával más (például egy családtag) is fizetheti. Ezt az átvállalást azonban az állami adóhatósághoz kell bejelenteni, mert csak így válik érvényessé.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×