eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely
Csendben óriási adómódosításokról döntenek

Csendben óriási adómódosításokról döntenek

A nemrégiben beterjesztett 2018-as adócsomag nemcsak bizonyos adókulcsokat módosít, hanem több ponton is átírja az adózás rendjéről szóló törvényt.

Az RSM-DTM adótanácsadó értékelése szerint ezek döntő többségében érdemi módosításokat jelentenek, ezért a cégeknek nem árt időben felkészülniük - írta a Portfolio.hu.

Számlanyitási kötelezettség

A törvényjavaslat értelmében az alanyi adómentességet választó egyéni vállalkozóknak is kötelező lesz bankszámlát nyitni 2018.01.31-ig.

Új adókötelezettség

A törvényjavaslat talán legfontosabb adókötelezettséget érintő kiegészítéseként említhető, hogy a belföldi gazdasági társaságoknak kötelező lesz formanyomtatványon bejelenteniük a külföldi pénzintézeteknél vezetett valamennyi, 2018. január 1-jén érvényes bankszámlájuk adatait.

Adófizetési biztosíték

A törvényjavaslat a gazdaságfehérítés érdekében az adófizetési biztosíték intézményének bevezetésével kívánja szigorítani az adóregisztrációs eljárás szabályait.

Adófizetési biztosíték letételét követeli meg a jogszabály az adótartozással rendelkező vagy adótartozással megszűnt cégben döntési pozíciót viselő azon személyek esetén, amennyiben:

  • új társaságban kívánnak részt venni (akkor is, ha az adóregisztrációs akadályok a céget nem érintik),
  • már működő cégbe kívánnak belépni.

Az adófizetési biztosíték összege a nyilvántartott, túlfizetéssel csökkentett adótartozás, amelynek összegét a NAV letéti számlájára, vagy pénzintézet által kiállított garancialevél benyújtásával köteles teljesíteni az érintett adózó.

Lesznek még adatszolgáltatási és jogkövetkezményeket érintő változások is.

Elhalasztják a 2017.07.01-től bevezetni kívánt, a legalább 100.000 forint áthárított áfa tartalmú számlákra előírt tételes jelentési kötelezettség hatálybalépését, valamint az ugyanekkora áfa tartalmú számlák esetében a számlázó programok online adatszolgáltatásának bevezetését.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×