INFORÁDIÓ 
2020. február 23. vasárnap
Alfréd

élelmiszerkönyv

sütemény

dobostorta

eszterházy torta

rigó jancsi

hagyomány

Már nem lehet Dobostorta, ami nem az - Vigyázzon, már a képektől is cukorsokkot kap!

Már nem lehet Dobostorta, ami nem az - Vigyázzon, már a képektől is cukorsokkot kap!

Infostart / InfoRádió

Pontosították több hagyományos sütemény, köztük például a Dobostorta, az Eszterházy torta, és a Rigó Jancsi élelmiszerkönyvi előírását, ami elvileg szigorítást jelent.

Csak akkor használhatja egy cukrászda az adott megnevezést, ha betartja az összetevőkre és az előírásokat – derül ki a napokban életbe lépett jogszabályi rendelkezésből. A Magyar Élelmiszerkönyv mostani változása a hagyományos cukrászipari termékeket helyezte védelem alá. A Földművelésügyi Minisztérium közlése szerint a cél, hogy ezek a sütemények a hagyományoknak megfelelően maradjanak fent.

Mitől dobos a Dobos?

A miniszteri rendelet a hagyományőrző cukrászati termékek minőségét fogja garantálni azzal, hogy pontosan leírja az összetevőket, azok mennyiségét és azt is meghatározza, hogy néz ki. Például a Dobostorta esetén ez így szól:

„kör alakú torta, amelyben öt Doboslap között Doboskrém található. A Doboslap és a Doboskrém közel egyenlő vastagságú. A Dobostorta tetejét az aranybarnára karamellizált cukorral készített Dobostető alkotja.”

A rendelet részletesen leírja a sütemények elkészítési módját, ezután már csak az a sütemény nevezhető Dobostortának, amely megfelel ezen követelményeknek.

Az élelmiszerkönyvi rendelet a Dobostorta mellett az Eszterházy tortát vagy szeletet, a Rigó Jancsit, az Indiánert, a Krémest és a Francia krémest tartalmazza.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Kapcsolódó hang

Már nem lehet Dobostorta, ami nem az
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018