eur:
393.14
usd:
366
bux:
66587.1
2024. április 26. péntek Ervin
Elképesztő hálózatot épít Észak-Korea

Elképesztő hálózatot épít Észak-Korea

Egymás után derül fény a feltört bankok, álcacégek és "hamis" bankok hálózatára.

Nem kispályáznak Észak-Korea hackerei: jó pár pénzintézet rendszerét feltörték, és részben az atomprogramjukba lapátolják a pénzt, részben pedig fertőzött bankhálózatot hoznak létre, hogy kijátsszák a globális szankciókat.

A jelenlegi információk szerint Észak-Korea hackereit 18 ország bankjaiba való betöréssel lehet összefüggésbe hozni - közölte a Kaspersky orosz kiberbiztonsági cég. A lopott pénzt az ország atomfegyverkezési programjára költik - írta a CNN, akinek ezt Anthony Ruggeiro, a Demokráciavédelmi Alapítvány (Foundation for Defense of Democracies) Észak-Korea illegális tevékenységét figyelő főmunkatársa.

De nem csak a pénzszerzésre utaznak, ennél jóval fontosabb céljuk lehet, amelynek eléréséhez számos bank rendszerét törték már fel - egy fertőzött bankhálózatot építhetnek, amely Európát és Amerikát is elérte. 

Nem sikerült elbújniuk

Bankok és biztonsági szervezetek észleltek négy azonos kiberrablást Banglades, Ecuador, a Fülöp-szigetek és Vietnam egy-egy pénzintézeténél. Ám a Kaspersky kutató szerint az ezeket elkövető,

Lazarus néven ismert csoport

megtámadott egyes pénzintézeteket Lengyelországban, Indiában, Costa Ricán, Etiópiában, Gabonban, Indonéziában, Irakban, Kenyában, Malajziában, Nigériában, Taiwanon, Thaiföldön és Uruguayban is.

A hackerek nyomát Észak-Koreáig követték vissza - közölte a kiberbiztonsági cég. Ez annak ellenére sikerült, hogy igyekeztek elrejteni a tevékenységüket, például úgy, hogy a megtámadott szerverekhez Franciaországon, Dél-Koreán és Taiwanon keresztül kapcsolódtak és a támadásokat Kínából vagy Kelet-Európából indították. Ám a szakemberek most kiszúrták, hogy rövid ideig Észak-Korea zárt rendszerével is kapcsolatot létesítettek.

Fertőzött bankhálózat

Habár a támadások többsége nem volt eredményes, néhányban mégis pénzt tudtak zsákmányolni - közölte a Symantec kiberbiztonsági vállalat.

A kutatók ráadásul most azt mondják, a tapasztalatot szerzett hackerek már a fejlett nyugati bankok felé fordítják figyelmüket.

De nem csak a pénzszerzés a céljuk: a szakértők szerint egy fertőzött bankhálózatot építenek a hackerek, hogy a különböző országok között mozgatni tudják a lopott pénzt. Például egy bangladesi számláról megszerzett, több millió dolláros összeget utaltak először az USA központi bankjának számító FED New York-i fiókjába, onnan pedig Srí Lankára és egy Fülöp-szigeteki kaszinóba - állítják a nyomozók.

A pénz egy részét megpróbálták egy szintén megfertőzött dél-kelet-ázsiai bankon is átmosni, közölte a FireEye, de a cég segítségével még időben leállították a műveletet.

Egy, a CNN-nek nyilatkozó szövetségi bűnüldözői forrás szerint Los Angeles-i nyomozók is vizsgálják a bangladesi bank feltörését.

A Sony-ügyet is hozzájuk kötik

A Lazarus korántsem ismeretlen a kibervilágban. Ez a csoport állhatott a Dél-Korea bankjainak és műsorszolgáltatóinak 2013-as megtámadása, valamint az amerikai Sony Pictures 2014-es feltörése mögött is.

2015-re azonban a Lazarus hackereinek figyelme a nemzetközi pénzügyi rendszer felé fordult, erre több kutatócég (BAE Systems, Symantec, FireEye) kutatói is rámutattak.

A legelső ismert áldozatuk Vietnám kereskedelmi bankja, a Kaspersky által márciusban észlelt legutóbbiak pedig az afrikai Gabonban és Nigériában történtek.

A mostani heves hackertevékenység apropója az atomprogram miatti szankciókon kívül az is lehet, hogy igyekszenek elzárni Észak-Koreát a világ pénzügyi rendszerétől (márciusban kilőtt és Japán mellett becsapódott ballisztikus rakétái miatt például lekapcsolták Észak-Koreát a globális bankrendszerről), és az ENSZ tiltja a bankoknak az észak-koreai partnerekkel való üzletkötést.

Ám februárban az ENSZ nyomozói kiderítették, hogy Észak-Korea különböző vállalatokat és titkos ügynököket használ arra, hogy bejusson a világ bankjaiba. Így például elektronikai és hajózási cégeken keresztül utalt dollármilliókat, így szinte "pénzintézetekké" téve őket - írta a CNN. A gyanú szerint létrehoztak több olyan bankot is, amely csak látszólag egy-egy kínai vagy maláj cég leányvállalata - a tulajdonosi viszonyaik valójában nem világosak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×