eur:
395.62
usd:
366.69
bux:
65620.71
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Rengeteg szabálytalanságra bukkantak a közfoglalkoztatásban

Összesen negyedmilliárd forintot kell visszafizetniük a szabálytalanul működő közfoglalkoztatóknak - írta a Belügyminisztérium (BM) tavalyi hatósági ellenőrzéseket összegző beszámolójára hivatkozva a Magyar Nemzet.

Az ellenőrzések során súlyos szerződésszegést harminc közfoglalkoztatónál tártak fel, hatra rendbírságot szabtak ki, tizenkét esetben feljelentést tettek.

A lap szerint a súlyos szabálytalanságot elkövető harminc közfoglalkoztató esetében visszafizetési kötelezettségről született határozat, ez a már kifizetett támogatási összeg részben vagy egészben történő (egyes esetekben kamattal, illetve késedelmi pótlékkal növelt) visszaszolgáltatását jelenti. Országosan összesen 287,5 millió forintot követelnek vissza a hatóságok, a múlt év végéig azonban csak alig több mint az esetek felében történt meg a pénz legalább egy részének visszaadása.

A BM szerint a visszafizetési folyamat lassúsága mögött általában a még folyamatban lévő hatósági eljárás áll, és az is gyakori, hogy a szerződést szegő közfoglalkoztató (leggyakrabban települési önkormányzat) részletfizetést kér. Az sem ritka, hogy a település nem tud miből fizetni.

A legtöbb szabálytalanságot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közfoglalkoztatók követték el,

nekik kell a teljes összeg több mint felét, 144,9 milliót visszafizetniük. 

A feltárt szabálytalanságok között volt olyan eset, hogy miközben az önkormányzat paprikaültetvényén kellett volna dolgozniuk a közmunkásoknak, az ellenőrök egy önkormányzattal szerződött vállalkozó földjén bukkantak rájuk.

A legsúlyosabb esetekben feljelentést tettek a hatóságok. Tíz esetben ismeretlen tettes, két esetben konkrét személy ellen született feljelentés a többi között költségvetési csalás, hamis magánokirat felhasználása, számvitel rendjének megsértése, a közfoglalkoztatási program költségeire folyósított támogatás céltól eltérő felhasználása, illetve sikkasztás gyanúja miatt.

Tavaly a közfoglalkoztatással kapcsolatban összesen 255 panasz érkezett a hivatalokhoz, de 71 százalékuk megalapozatlan volt a tárca összesítése szerint.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×