eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Két hónapot is késnek a cégek a fizetéssel

Tavaly a számlák kétharmadát fizették pontosan a vállalkozások, ám ez az eredmény néhány százalékponttal elmarad a 2015-östől, derült ki a Bisnode adataiból. Nemcsak az átlagos számlafizetési határidő hanem az átlagos késedelem is növekedett, így egyes szektorokban két hónapos késések is előfordulnak.

2013-ban még a követelések mindössze 62 százalékát fizették ki időben a vállalkozások. Az elmúlt néhány évet vizsgálva 2015-ben volt a legjobb a helyzet; ekkor a számlák 68 százalékát fizették be a határidő lejártáig a cégek. A tavalyi évben kisebb visszaesés történt, így – a 2014-es értékhez hasonlóan – a számlák 65,66 százalékát egyenlítették ki pontosan - írja a Világgazdaság.

A késve rendezett számlák közül a 60 napon túli késéssel fizetett számlák aránya 0,25 százalékponttal 1,28 százalékra emelkedett a tavalyi évben, míg a számlák 0,65 százalékára 90 napnál is többet kellett várniuk a hitelezőknek. A bútorgyártásban a számlák közel 2,8 százalékát több mint 90 napos, míg a papíriparban a számlák 3,4 százalékát csak több mint 60 napos csúszással fizetik ki.

Az átlagos fizetési határidő 2013-ban 27,1 nap, 2014-ben 25,8, 2015-ben pedig 25,9 nap volt. 2016-ban viszont csaknem 1,5 nappal növekedett a vállalkozások számára biztosított fizetési határidő átlagos értéke, így

a tavalyi évet 27,32 napos átlaggal

zárta a cégvilág. A fizetési fegyelmet ugyancsak jól jellemző mutatószám a fizetési késedelem, ami átlagosan több mint 4,5 nappal növekedett 2015 és 2016 között.

A legnagyobb fizetési határidővel a vegyipari, számítógép, elektronikai, optikai termékeket gyártó és a gépipari vállalkozások működnek, nekik átlagosan 40 napos vagy még ennél is hosszabb lejáratra állítanak ki számlát. A legrövidebb – átlagosan 15 napos – számlafizetési határidővel a művészet, szórakoztatás, szabadidős tevékenységet végző cégek szembesülnek, de hasonlóan rövid fizetési határidőt kapnak a bútorgyártó, az oktató, a vendéglátó és az egészségügyi cégek. Magasan vezeti a legtöbbet késő szektorok listáját a fafeldolgozóipar, átlagosan 42 nap késedelemmel. Őket 35 nappal az ingatlanügyletekkel foglalkozó cégek követik, a negatív toplista harmadik helyére pedig az egészségügyi cégek kerültek fel 29 nappal.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×