eur:
392.12
usd:
366.41
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Megdöbbentően keveset költünk gyógyszerre

Magyarországnál csak Lengyelország költ kevesebbet gyógyszerre GDP-arányosan, miután nálunk mindössze 1,1 százalék az arány – derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) elemzéséből.

A visegrádi négyek rangsorát Szlovákia vezeti, a csehek GDP-jük 1,2 százalékát költik gyógyszerekre - derül ki a Világgazdaság cikkéből. Magyarországon és Szlovákiában 2010–2015 között nagyjából stagnált az állami gyógyszerköltés aránya: mindkét országban

évente 1200 millió eurót

tett ki. Csehország évente 2000 millió eurót költ gyógyszerekre. Lengyelországban ugrott legnagyobbat a V4-ek között a gyógyszerre költött GDP-arányos összeg. Öt év alatt 2500 millióról 3200 millió euróra nőtt a gyógyszerköltés, de még ez az adat is „betegnek” számít. 2015-ben, az inflációval korrigálva, mindössze 21 százalékkal költöttünk többet gyógyszerekre, mint 1996-ban, miközben az elmúlt húsz évben robbanásszerű volt a technológiai fejlődés ezen a területen – áll az AIPM elemzésében.

Magyarország rendre hátul végez az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index összehasonlításában. A még januárban publikált adatok szerint tavalyhoz képest újabb három hellyel került hátrébb a rangsorban, így

hazánkat immár a nyugat-európai országok között sereghajtó Görögország is leelőzi gyógyszerfogyasztásban.

A 35 ország egészségügyi ellátását összevető lista elején Hollandia és Svájc stabilan őrzi vezető helyét. Magyarország a 30. helyen áll. A jelentés hat területet (betegjogok érvényesülése, az ellátás hozzáférhetősége, a gyógyítás eredményessége, a rendszer finanszírozottsága, a szolgáltatások skálája, megelőzés, gyógyszerellátás) vizsgál részletesen, területenkénti pontozással.

A gyógyszerellátást részletező adatok alapján az érdemben adatot közlő országok közül csak Románia kapott kevesebb pontot, mint Magyarország – közölte az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete. A magyar gyógyszerköltés még a V4-országokéval összehasonlítva is alacsony. Kiemelkedő adat, hogy Magyarország nettó gyógyszer-közkiadásainak összege megegyezik Szlovákiáéval, miközben ott feleannyian élnek, mint hazánkban. Ráadásul a vizsgált államok közül egyedül Magyarországon csökken a nettó állami gyógyszer-közkiadások szintje – közben a hazai GDP növekszik –, Lengyelországban mérsékelt növekedést, Csehországban és Szlovákiában stagnálást figyeltek meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×