eur:
395.08
usd:
371.07
bux:
65119.05
2024. április 19. péntek Emma

Péntektől minősítik Magyarországot

Pénteken kezdik Magyarország idei államadós-besorolásainak felülvizsgálati sorozatát a piacvezető nemzetközi hitelminősítők. A menetrend alapján e héten és a jövő héten is esedékes egy-egy osztályzati vizsgálat.

Magyarország tavaly mindhárom globális hitelminősítőnél visszanyerte a befektetési ajánlású adósosztályzatot. A besorolások kilátása stabil, ami elvileg arra utal - bár ez nem szabály -, hogy a három cég jelenleg nem készül a magyar szuverén osztályzat módosítására.

Az idén a Standard & Poor's kezdi a magyar szuverén besorolások vizsgálatát. A cég Magyarország első idei értékelési időpontját péntekre tűzte ki, ezután augusztus 25-én vizsgálja ismét a magyar adósosztályzatokat.

A Fitch Ratings szintén két dátumot határozott meg: május 12-én, majd november 10-én végzi el a magyar államadós-osztályzatok értékelését. A Moody's Investors Service az általa bevett gyakorlat alapján három időpontot jelölt ki: 2017-re szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először március 3-án - vagyis jövő pénteken -, utána július 7-én, végül október 20-án kerül sorra.

A globális pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás szerint - hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik - a hitelminősítők az általuk előre meghatározott időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében. Az időpont előzetes meghatározása azonban nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy az adott napokon tényleges osztályzat-módosítási lépéseket jelentsenek be.

A kialakult gyakorlatnak megfelelően a három cég mindig pénteki napokra tűzi ki a felülvizsgálatok időpontját, és ha hoznak érdemi döntést, azt rendszerint a kijelölt pénteki napon jelentik be Londonban.

A Moody's és Fitch rendszerint megvárja a New York-i tőzsdezárást, és európai idő szerint éjszaka teszi közzé felülvizsgálati eredményeit.

A Standard & Poor's általában ennél hamarabb, a londoni zárás után ismerteti döntését az adott pénteki napra kijelölt államadósok osztályzatáról.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő mindegyike a befektetésre ajánlott sávban tartja nyilván Magyarországot, azonos "BBB mínusz/Baa3" osztályzattal.

A Fitch Ratings tavaly májusban, a Standard & Poor's szeptemberben, a Moody's Investors Service novemberben emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar besorolást.

A Standard & Poor's és a Fitch korábbi felminősítései nyomán az intézményi befektetők szempontjából Magyarország már a Moody's hasonló novemberi döntése előtt is befektetésre ajánlott szuverén adósnak számított. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós besorolását befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem.

Magyarország államadós-osztályzatának kilátása jelenleg mindhárom cégnél stabil.

A kilátás pozitívra javítása azonban nem megkövetelt előfeltétele a felminősítésnek. A Standard & Poor's például a legutóbbi két alkalommal úgy emelte a magyar államadós-osztályzatot, hogy előtte nem javította pozitívra a besorolás kilátását.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×