eur:
393.08
usd:
367.46
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Fontos tudnivaló az okostelefonja jótállásáról

Fontos tudnivaló az okostelefonja jótállásáról

Egyre több a jótállási probléma a mobiltelefonokkal, de a többség nincsen tisztában jogaival - hívja fel a figyelmet a Budapesti Békéltető Testület.

A Budapesti Békéltető Testülethez beérkező kérelmek alapján egyre több a jótállási probléma az okostelefonokkal. Hogyan gyakorolhatja a forgalmazóval vagy a gyártóval szemben a fogyasztó a jótállásból eredő jogait? A testület ezért több fontos tanácsot fogalmaz meg a fogyasztók számára.

A mobiltelefonokkal kapcsolatos jótállási igények érvényesítése a fogyasztók számára sokszor okoznak problémát. Egyrészt a fogyasztók nem tudják, hogy kivel szemben és milyen igényt érvényesíthetnek. Sok esetben a forgalmazó szakszervize a hiba bejelentését követően azonnal megvonja a kötelező jótállást azzal, hogy külső mechanikai sérülés van a telefonon. 

Mit mond a jogszabály?

Az egy év jótállás jogszabály alapján jár a fogyasztónak, melyet saját hatáskörben megfelelő

szakvélemény hiányában a forgalmazó nem vonhat meg.

A szakvéleménnyel kapcsolatban pedig elvárás, hogy olyan szakértőtől származzon, aki szakmailag kompetens és független, így állásfoglalása egyértelmű, pontos és egzakt választ ad arra a kérdésre, hogy a telefon hibája megvolt-e már a vásárláskor, avagy később keletkezett. A szakértői vélemény elkészítésével felmerülő költségeket pedig a vállalkozás nem háríthatja át a fogyasztóra. Ha tehát a forgalmazó vagy a gyártó mentesülni akar a jótállási kötelezettsége alól, neki kell bizonyítania, hogy a fogyasztó által felismert hiba a vásárlást követően keletkezett.

Az okostelefonok tartós fogyasztási cikknek minősülnek, így a vonatkozó kormányrendelet szerint bruttó 10 ezer forint feletti vételárnál a vásárlástól számított egy évig kötelező jótállás van a telefonokra. A kötelező jótállási idő alatt történő meghibásodás esetén a fogyasztó a forgalmazóval, azaz az eladóval szemben érvényesítheti a jótállásból eredő igényét a javításra, a cserére, a vételár leszállítására vagy annak visszafizetésére vonatkozóan. Ha csak javítási igénye van, akkor közvetlenül a forgalmazó által megjelölt szakszervizhez is benyújthatja a javítási igényét.

Amennyiben a kötelező jótállási időn túl, de a gyári jótállási időn belül van meghibásodás, akkor a gyártó által biztosított jótállási szerződéses feltételek szerint történhet az igény érvényesítése. Ebben az esetben a gyártó által kijelölt szakszervizek javíthatják a terméket, vagy ha az nem javítható, akkor csereutalványt bocsáthatnak ki.

Mire figyeljenek a fogyasztók?

  • A telefon vásárlását igazoló számlát vagy nyugtát illetve a jótállási jegyet mindenképpen őrizzék meg!
  • Alaposan tanulmányozzák, olvassák el az okostelefon jótállási jegyét! Ezen a jótállási jegyen van feltüntetve, hogy a termékre mennyi a jótállási idő és hogy vonatkozik-e a termékre esetleg gyártói (szerződéses) jótállás és milyen feltételekkel.
  • Ha meghibásodik az okostelefon, akkor a hibát haladéktalanul jelezzék kötelező jótállási időn belül a forgalmazó felé, gyári jótállásnál pedig a gyártói szakszerviz felé! A telefon javításra leadásakor a jegyzőkönyvben részletesen rögzítsék, hogy milyen állapotban adták le a telefont és arról készítsenek fényképfelvételeket!
  • A szerviz által kiadott szakvélemény nem független szakértői vélemény, ezért, ha azzal nem értenek egyet, akkor azt azonnal jelezzék a forgalmazó felé!
  • Ha vitájukat nem tudták a vállalkozással közvetlenül rendezni, akkor forduljanak a Budapesti Békéltető Testülethez, vegyék igénybe az ingyenes, gyors eljárást már mobilapplikáción keresztül is!
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 08:31
×
×
×
×