eur:
389.56
usd:
361.81
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Hiányszakma lett a postás is

Hiányszakma lett a postás is

A nyugdíjba vonulás és a fluktuáció miatt az ország egyes részein kevés a postás, ezért a társaság folyamatosan toborozza a munkavállalókat, jelenleg kétszáz állást hirdetnek.

Munkaerő-utánpótlási problémákkal küzd a Magyar Posta, jelenleg is mintegy kétszáz folyamatban lévő álláshirdetésük van – tájékoztatta a Világgazdaságot a társaság. A piac többi szereplőjéhez hasonlóan a postánál is

a logisztikai és a kézbesítői területen tapasztalható elsősorban munkaerőhiány,

főként a központi régióban és Nyugat-Magyarországon. Emellett a postahelyekre, illetve az irányítási területekre is vannak meghirdetett álláshelyeik.

A betöltetlen álláshelyek jelentős része nyugdíjba vonulás vagy lemorzsolódás miatt szabadult fel. A fluktuáció mértéke munkakörönként és időszakonként változó, de az erősödő verseny miatt az elmúlt években enyhe növekedést tapasztaltak a Magyar Postánál. A munkaerőhiányt álláshirdetésekkel, munkaerő-toborzásokkal igyekeznek orvosolni, emellett egyes munkakörökben, időszakonként kölcsönzött munkaerőt is bevonnak. A probléma egyelőre nem generális, mivel a munkaerőhiány egyes munkakörökben és egyes régiókban jelentkezik, ezért sokszor munkaerő-átcsoportosítással is kezelni tudják, tehát a vállalt szolgáltatásokat el tudják látni. 

Hogy egy átlagos levélkihordó mennyit keres, arról nem árult el konkrét információt a Magyar Posta, a társaság felső vezetésének havi bére viszont nyomon követhető a cég honlapján. A vezérigazgató havi alapbére ötmillió forint, míg a vezérigazgató-helyetteseké 4,2 és 3,6 millió forint között van. Mindehhez – az évente meghatározott feltételek teljesülése esetén – az alapbér 20 százalékának megfelelő prémium társulhat. A foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma tavaly a harmadik negyedévben 29 636 fő volt, akik ebben az időszakban mintegy 17,26 milliárd forint juttatásban részesültek – derül ki a posta weboldalán található adatokból. 

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×