A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett megbeszélésre a pékszövetség mellett valamennyi kiskereskedelmi áruházláncot meghívták, közülük a CBA, a Coop és a Tesco képviseltette magát. A tárgyaláson részt vett a Magyar Pékszövetség, és Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.
A sütőipari vállalkozások helyzete évek óta tarthatatlan - mondta Szilágyi Péter, a Magyar Pékszövetség tanácsadója. Árbevétel-arányos bruttó jövedelmezőségük két százalék körül alakul, ez az alacsony eredményszint nem teszi lehetővé a szükséges fejlesztéseket, korszerűsítéseket. Azt szeretnék elérni, hogy legalább a munkaerőköltség növekedését érvényesíteni tudják az áraikban.
A sütőipar helyzetének mielőbbi rendezése az államtitkár szerint is fontos, ellenkező esetben nőhet a szürkegazdaság aránya az ágazatban,
vagy pedig a termékek minőségének romlásával kell számolniuk a fogyasztóknak.
A résztvevő áruházláncok képviselői jelezték, hogy megértik a sütőipari vállalkozások problémáit, és nyitottak a velük való tárgyalásra - közölte a NAK.
Az Eurostat adatai szerint 1 kilogramm fehér kenyér ára az Európai Unióban átlagosan 2,1 euró, Magyarországon viszont csupán 0,88 euró. Ennél a közösségben csak Bulgáriában alacsonyabb a kenyér ára - jegyezte meg Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.
A kamara adatai szerint a magyarországi sütőiparban körülbelül ezer vállalkozás működik, a szakágazat bruttó termelési értéke mintegy 156 milliárd forint. A sütőipar megközelítőleg 23 ezer munkavállalót foglalkoztat. Magyarországon az egy főre jutó éves kenyérfogyasztás 37 kilogramm körül alakul.