eur:
392.99
usd:
366.49
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Ezek a dolgok drágultak itthon a legjobban

Ezek a dolgok drágultak itthon a legjobban

Tavaly 12 hónap alatt 0,4%-kal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon, decemberben pedig átlagosan 1,8%-kal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Már a megelőző két évben is igen visszafogott ármozgást láthattunk. Volt viszont olyan termék ami ennek ellenére nagyot drágult tavaly, és olyan is ami közel 9%-kal lett olcsóbb - derül ki a portfolio.hu összeállításából.

A legjobban dráguló termék a cukor. A világpiaci ára 2015 óta emelkedik, egyrészt azért, mert a globális fogyasztás újabb és újabb csúcsokra tör, másrészt pedig azért, mert néhány nagy termelő (például India és Thaiföld) kibocsátása időjárási okok miatt csökkent. Emiatt a hazai cukor fogyasztói ára egy év alatt 16%-kal emelkedett - írta a portfolio.hu.

A listán találjuk az üzemanyagokat is. Pedig 2016 elején még tovább is tudtak esni az árak, ám az év közepétől érezhetően felfelé indult az olaj világpiaci jegyzésára, ez pedig kihatott kutakon is érezhetővé vált. És persze volt egy kormányzati adóemelés is. Adózási okokból drágultak a dohánytermékek is, a lottószelvények árán pedig többször is emelnek, hogy a kifizetések is magasabbak legyenek. A tv-előfizetés ára a TV2 és az RTL Klub előfizetői díjának bevezetése miatt emelkedett.

 Legnagyobb drágulás (2016 dec/2015 dec) Legnagyobb áresés %
 cukor 16,3 palackos gáz –8,8
 hal 7,1 tankönyv –8,8
 üzemanyag 6,8 sertéshús –8,5
 virág, dísznövény 6,3 szemétszállítás –5,3
 friss zöldség 6,0 televízió –4,5
 újság, folyóirat 5,8 baromfihús –3,6
 egyéb húsfélék 5,7 számítógép, telefon –3,3
 tv-előfizetés 5,2 margarin –2,2
 szerencsejáték 5,0 edény, konyhafelszerelés –1,6
 dohányáru 4,3 gyermek felsőruházat –1,4
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×