INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

nyugdíj

nyugdíjkiegészítés

gdp

nyugdíjas

nyugdíjemelés

infláció

16 ezer forinttal többet kaphatnak a nyugdíjasok jövőre

Infostart

Jövőre dupla kiegészítést, akár 16 ezer forintot is kaphatnak a nyugdíjasok, legalábbis erre utalnak a kormányfő múlt heti megjegyzései.

Elég nagy a valószínűsége, hogy a költségvetésben tervezett 0,9 százaléknál nagyobb, 1,6 százalékos lesz az infláció. Ha marad a mostani hivatalos előrejelzés, akkor csak 0,9 százalékkal emelkednek a nyugdíjak januártól, és majd novemberben lesz egy utólagos emelés - magyarázta a Portfolio elemzője. Csiki Gergely hozzátette, ezt egy összegben kapják meg az érintettek.

„A jelenlegi, 2016-os, 120 ezer forintos átlagnyugdíj esetében ez azt jelenti, hogy jövőre havi 1000-1100 forinttal emelkedett volna az eredeti elképzelés szerint az átlagnyugdíjas juttatása. Ehelyett 2000 forintos lesz havi szinten, vagyis novemberben ennek a különbözetnek a tízszeresét – az első tíz hónapra járó összegét – kapják majd kézhez, ami 8400 forintot jelent abban az esetben, ha a várható infláció mértékét meghaladja a ténylegesen bekövetkezett első nyolchavi fogyasztói áremelkedés jövőre” - mondta Csiki Gergely.

Az elemző szerint ugyanakkor

ezenfelül is jöhet még plusz pénz a nyugdíjasoknak,

a kormányfő ugyanis egyszeri juttatásról is beszélt, amellyel a nyugdíjprémiumra utalhatott. Az pedig megfelelő szintű gazdasági teljesítményhez kötött, mondta Csiki Gergely.

„A jelenlegi törvényi keretek erre felhatalmazást adnak, sőt, kötelezik is a kormányt nyugdíjprémium fizetésére abban az esetben, ha a GDP-növekedés várhatóan év közben a teljes évre nézve meghaladja a 3,5 százalékos szintet. Ebben az esetben ugyanúgy novemberben – mint amikor a nyugdíjemelés elmaradt összegét kifizeti a nyugdíjkassza – kell átutalni a nyugdíjprémiumot a nyugdíjasoknak. Számításaink szerint ez egy 8 ezer forintos összeg lesz – szintén egy összegben, ami novemberben megérkezhet” - közölte a Portfolio elemzője.

A két kiegészítés együtt már a 16 ezer forintot is meghaladja az átlagnyugdíj esetén.

A kormányfő emellett új nyugdíjszámítási módszerről is beszélt a Világgazdaságnak adott interjújában. Elemzők szerint itt a gyermekvállalás elismeréséről, nyugdíjba való beszámításáról lehet szó, mivel a jelenlegi indexálás nem támogatja a gyermekvállalást. Ezt egyébként a Magyar Nemzeti Bank szakértői vetették fel.

Kapcsolódó hang

16 ezer forinttal többet kaphatnak a nyugdíjasok jövőre
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018