eur:
368.54
usd:
345.14
bux:
48302.58
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert

Jól megtérül a geotermikus távfűtési beruházás

Legalább még 20-25 település távfűtési rendszerét lehetne megtérülő beruházással átállítani a geotermális energia használatára az eddigi mintegy tucat projekten túl - állítja a geotermális projektek fejlesztésével foglalkozó EU-Fire Kft. az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Kiemelik: a települési távhőrendszerek átállítása a geotermális energiaforrásokra már az első években is 15 százalékkal csökkentheti a hőtermelés költségeit, és ez az arány a beruházás megtérülése után tovább javulhat.

Jelenleg alig tucatnyi magyar településen - például Makón és Csongrádon - hasznosítják a geotermikus energiát a távfűtésre. Ugyanakkor Magyarország területének mintegy kétharmada - elsősorban a Kisalföld, az Alföld, az északi karsztos területek és Zala megye - megfelelő körülményeket kínál a geotermikus energia felhasználására - mutat rá közleményében a cég.

Kovács Péter, a cég ügyvezetője szerint a megtérülés szempontjából fontos feltétel, hogy a területen legyenek stabil hőigények. Mérsékli a költségeket az is, ha a geotermiában gondolkodó település már eleve rendelkezik távhőrendszerrel - tette hozzá.

Egy átlagos projekt 10 millió euróba - mintegy 3 milliárd forintba - kerül, ebben már benne van az új termelő- és visszasajtoló kutak fúrásának költsége is. Azonban ha már van a területen termálkút, és meglévő távfűtési rendszerre kell rácsatlakozni, jóval olcsóbb lehet a beruházás - jelezte az ügyvezető.

Kovács Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a geotermális energia hasznosításakor nem égetnek el tüzelőanyagot, nincsenek fűtőanyagköltségek, így a termelés hosszú távon is kiszámítható. A technológia alkalmazásának kiterjesztése az államnak is milliárdos bevételt jelenthet a megtakarított szén-dioxid értékesítésével - fűzte hozzá.

A 100 százalékban magyar tulajdonú vállalat 2006 óta foglalkozik geotermikus projektek műszaki, jogi és pénzügyi megvalósításával. Eddig közel kétmilliárd forint összegű ilyen beruházást hajtott végre, jelenleg is több fejlesztésen dolgozik. A folyamatban lévő beruházások összértéke több mint 53 milliárd forint.

Az EU-Fire eddigi geotermális projektjei éves szinten mintegy 9500 tonna szén-dioxid kibocsátásától kímélték meg a környezetet - tájékoztattak a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Bendarzsevszkij Anton: ha beteg is a fehérorosz elnök, annak híre nem fog kiszivárogni

Bendarzsevszkij Anton: ha beteg is a fehérorosz elnök, annak híre nem fog kiszivárogni

Az utóbbi hetekben többször is felröppent a hír, hogy a fehérorosz elnök súlyos beteg. Most épp megint eltűnt a nyilvánosság elől, bár a közösségimédia-oldalán meg-megjelennek felvételek róla.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×