eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A Volkswagen 20 milliárd eurós áthidaló kölcsönről tárgyal

A Volkswagen várhatóan jövő péntekig befejezi a tárgyalást egy 20 milliárd eurós áthidaló kölcsön felvételéről. A CNBC amerikai hírtelevízió értesülése szerint a német járműgyártónak 13 bank adja össze a pénzt, egyenként 1,5-2,5 milliárd eurót folyósítanak.

A 12 hónapra szóló áthidaló kölcsön felvételével a járműgyártó azt akarja jelezni, hogy nem ingott meg iránta a pénzpiacok bizalma.

Az emissziós botrányba keveredett Volkswagenre komoly nyomás nehezedik, hogy szilárdítsa meg pénzügyi helyzetét, mivel akár több tízmilliárd euró kártérítést kell majd kifizetnie.

A Dow Jones amerikai gazdasági hírszolgálat úgy tudja, hogy a kölcsönfolyósításban egyetlen német bank sem vesz részt, ami kivételes egy hasonló nagyságú német cég hitelfelvétele esetében.

Az emissziós botrány kipattanása óta több hitelminősítő rontott a Volkswagen-csoport adósosztályzatain.

A Volkswagen pénteken jelentette be, hogy egymilliárd euróval (8 százalékkal) mintegy 12 milliárd euróra csökkenti jövő évi beruházási kiadásait, hogy a felszabaduló pénzt a várható kártalanításra fordítsa.

A Volkswagen egyebek között elhalasztja új dizájnközpontjának megépítését Wolfsburgban, továbbá a Phaeton luxusszedán villanymotoros verziójának a bevezetését.

Az autógyár eladásai októberben nagymértékben csökkentek a dízelbotrány és néhány jelentős felvevőpiac zsugorodására. A VW alapmárka különböző típusaiból októberben 490 ezer darabot értékesítettek, ami 5,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×