INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

NGM: a beérkező uniós transzferek javították az államháztartási mérleget

InfoRádió / MTI
Októberben 138,4 milliárd forintos többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere. Ez a korábban felfüggesztett több százmilliárdos uniós transzfer részbeni megérkezésének, valamint a megnövekedett adóbevételeknek köszönhető - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön a részletes adatokat honlapján csütörtökön.

Az államháztartás központi alrendszerének január-októberi hiánya 816,2 milliárd forintra mérséklődött, így az első tízhavi hiány az egész évre várt deficit 91,5 százalékát tette ki.

A most közölt adatok megegyeznek a hónap elején publikált előzetes számokkal. Az NGM kiemeli: októberben közel 233 milliárd forintnyi - többségében korábban elmaradt - uniós forrás érkezett meg bevételként a központi költségvetésbe.

NGM: 2020-ig 490 milliárd forint áll rendelkezésre


A 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban 490 milliárd forint áll rendelkezésre kifejezetten a mikro-, kis- és középvállalkozások számára - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára csütörtökön Békéscsabán.

Rákossy Balázs a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány alapításának 25. évfordulója alkalmából rendezett konferencián kifejtette: eddig 26 pályázatot írtak ki kkv-k számára a Gazdaságfejlesztési- és Innovációs Operatív Program (GINOP) összesen 2700 milliárd forintos keretéből, és még az idén további 26 jelenik meg.

Hozzátette: a kiírni tervezett 26 pályázatból öt, összesen több mint 32 milliárd forint értékben kifejezetten a mikro-, kis- és középvállalkozásokat célozza meg.

A címlapról ajánljuk