eur:
393.5
usd:
367.87
bux:
66256.13
2024. április 24. szerda György

A francia gazdaság 0,3 százalékkal bővült a harmadik negyedévben

A lakossági fogyasztás bővülésének és a készletek növekedésének is köszönhetően negyedéves összevetésben 0,3 százalékkal nőtt a francia gazdaság a harmadik negyedévben.

A második negyedévben stagnált a francia gazdaság teljesítménye. Éves szinten 1,2 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) a harmadik negyedévben.

A francia statisztikai hivatal pénteki közlése szerint a nagyobb mértékű negyedéves bővülést a gyenge külkereskedelmi mérleg gátolta meg. Meredeken nőtt az import, főleg az olajtermékek behozatala, miközben csökkent az export. Mindez 0,7 százalékponttal csökkentette a GDP bővülésének ütemét.

A lakossági fogyasztás 0,3 százalékkal nőtt a második negyedévi stagnálás után. A készletek 0,7 százalékponttal nőttek az előző negyedéves 0,4 százalékpontos csökkenést követően.

Michel Sapin pénzügyminiszter az adatokat kommentálva elmondta: az egész éves GDP-növekedés minimum 1,1 százalékra várható, nulla százalékos negyedik negyedéves növekedés esetén is. A statisztikai hivatal és a francia központi bank egyaránt 0,4 százalékos növekedést vár az utolsó negyedévre. A kormány jövőre 1,5 százalékos GDP-bővüléssel számol.

A pénzügyminiszter szerint a gazdaság kikerült a 2011 óta tartó, kivételesen sérülékeny növekedési periódusból. Sapin erőteljes növekedést vár a munkahelyek számában a gazdaság bővülésével párhuzamosan. A munkanélküliség évek óta 10 százalék körül stagnáló.

Elemzők szerint folytatódik a növekedés az év utolsó hónapjaiban és jövőre is Franciaországban, amit segít a gyenge euró, a gyakorlatilag nem létező infláció, a kivételesen laza monetáris politika és a rugalmasabb költségvetési politika is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×