eur:
394.3
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Új kilátók a Zemplénben

Megújult vendégházakkal és két új kilátóval várja a kirándulókat az Északerdő Zrt..

Elkészült a Jósva-Tornai Erdészet szini, a Sajóvölgyi Erdészet putnoki, a Délbükki Erdészet kisgyőri, és a Hegyaljai Erdészet tolcsvai igazgatósági épületének felújítása, továbbá a Hegyközi Erdészet Senyői Vendégházát korszerűsítette az elmúlt időszakban Jánosik és Társai Kft. Emellett két fából készült kilátót is építettek a Bódvavölgyi Erdészeti Igazgatósághoz tartozó Császtán, illetve a Zempléni-hegységben található Kis-Milicen - ismertette Jánosik Lajos, a kivitelező cég tulajdonosa.

Elmondta, hogy az erdészeti épületeket igényes tervek alapján a múlt század 20-as, 30-as éveinek hangulatát idéző stílusban varázsolták újjá. Mindenütt vázszerkezetig bontották le az épületeket és a külső, belső felújítások együtt jártak az építészeti, gépészeti korszerűsítésekkel. A rekonstrukció együtt járt az épületek hőszigetelésével. A külső felületek elkészítésekor gyakran használtak fa díszítő elemeket. Az igazgatósági épületekben nem csak irodák működnek, Kisgyőrben és Tolcsván vendégszobát is kialakítottak.

A császtai és a kis-milici kilátók építése különleges technológiákat is igényelt. A négyszögletes, háromszintű, 16 méter magas létesítmények tartószerkezete rétegelt fenyőből készült, míg a járófelületeket tölgyfa borítja. Császtán a kilátó egy 280 méter magas dombtetőre került, az erdőtömb peremén építették meg. Legfelső szintjéről gyönyörű kilátás nyílik a környékre és a Bükkre. Tiszta időben a Tátráig is ellátni.

A kis-milici kilátó építése igazán próbára tette a kivitelezőket. A csúcsra erdei úton lehet csak feljutni, az utolsó 500 méteren pedig speciális erdőjáró gépekkel tudtak csak közlekedni. Ebből adódóan, mivel darus kocsi nem mehetett fel, minden építőanyag emelését a kilátó tetejére kézi erővel kellett megoldani. Ráadásul az erdei út néhol átkanyarog szlovákiai területre. Az építkezés során így a szlovák erdőgazdaság szakembereivel is egyeztetni kellett.

Megérte azonban az erőfeszítés, mert a magyar-szlovák határ közelében felépült kilátóról káprázatos panoráma nyílik a Hegyközre, s jó időben akár a 30 kilométerre fekvő településekre is ellátni.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×