eur:
394.07
usd:
364.94
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Megnyílt az Automotive Hungary szakkiállítás

A kormány céljában, hogy néhány év múlva az EU-n belül Magyarországon legyen legmagasabb az ipar aránya a GDP-n belül kiemelt szerep jut az autóiparnak - mondta Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás megnyitóján szerdán Budapesten.

Az államtitkár kiemelte: eddig a kormány 63 céggel kötött stratégiai megállapodást, ezek közül 23 autóipari társaság. A Magyarországon előállított járműipari termékek - beleértve a beszállítók termékeit is - 93 százaléka exportra kerül.

A Magyarországra települt autógyárak világszínvonalú technikát hoztak, serkentik az innovációt és munkahelyeket teremtenek - fejtette ki, hozzátéve, hogy a világ 20 nagy autóipari beszállítói közül 15 jelen van az országban. Ezek fokozatosan kapcsolják be a beszállítói láncba a magyar kkv-kat.

Szabó László idézte azt a becslést, amely szerint 2050-ben kétszer annyi új autó készül, mint jelenleg egy évben, de típusuk változik. Erre készülve a Jedlik Ányos terv keretében hamarosan 150 gyorstöltő áll az elektromos autóval utazók rendelkezésére. Megemlítette azt is, hogy 2 év múlva az Európában használt gumiabroncsok 12 százaléka Magyarországon készül.

Végül a dízelbotrány kapcsán kifejtette az államtitkár, hogy a magyar gazdaság nagyban függ a német autógyártástól - és egyáltalán a német gazdaságtól - ezért támogatja a megoldási javaslatokat.

A megnyitón Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy 11 ország 300 kiállítója van jelen a kiállításon, a számuk 15 százalékkal több, mint volt tavaly. Új elem az idei bemutatón az, hogy a Magyarországon jelen lévő négy autógyár mellett jelen van a BMW is.

Kilián Csaba, a Magyar Gépjárműipari Szövetség főtitkára ismertette, tavaly 432 ezer jármű és 2 millió 465 ezer motor készült Magyarországon. Az iparág teljesítménye 6496 milliárd forintot tett ki, ez háromszorosa az élelmiszeriparnak és nyolcszorosa a gyógyszeriparnak. Az 50 legnagyobb exportőrből 25 járműgyártó.

Az ágazat kiemelkedő bért fizet: a 196 ezer forintos átlagbér 40 ezer forinttal magasabb az ipari átlagbérnél - ismertette.

A megnyitó után kerekasztal beszélgetésen vettek részt a magyar autógyárak és nagy beszállítók vezetői valamint Szabó László. Kiemelt téma volt a képzés és a dolgozók lakhatásának megoldása. A duális képzésnek több cég elébe ment azzal, hogy maga hozott létre tanműhelyt. A lakhatással kapcsolatban pedig felmerült, hogy az elhagyott laktanyák felújításával lehetne szállásokat kialakítani. A bérekkel kapcsolatban pedig az hangzott el, hogy Magyarországon egyharmada a nyugat-európainak, de a termelékenység is megegyezik azzal.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×